.

3 Ιουλ 2018

Προς... εξαφάνιση ο Έλληνας τουρίστας - Διακοπές με το σταγονόμετρο

Στο ναδίρ αναμένεται να βρεθεί και φέτος ο εγχώριος τουρισμός, καθώς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής
κρίσης και των μειωμένων εισοδημάτων μόλις ένας στους τρεις Ελληνες δηλώνει ότι θα κάνει, μόνος ή με την οικογένειά του, διακοπές και μάλιστα ολιγοήμερες.
Ετσι ενώ πριν από την κρίση η παρουσία του Ελληνα τουρίστα και της οικογένειάς τους ήταν αισθητή στους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας τα χρόνια της κρίσης έφτασε να τον αναζητεί κανείς με το κυάλι, με αποτέλεσμα η τουριστική  έκρηξη να αποδίδεται μόνο και μόνο στα εκατομμύρια των αφίξεων  ξένων επισκεπτών.
Ο εγχώριος τουρισμός, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας,συρρικνώθηκε  στα χρόνια της κρίσης κατά 67%, ενώ όσοι είναι τυχεροί και μπορούν να κάνουν διακοπές επιλέγουν αυτές να είναι ολιγοήμερες και σε σχετικά φτηνά καταλύματα, εν αντιθέσει με τα 5στερα ξενοδοχεία, στα οποία καταλήγουν οι ξένοι τουρίστες μέσω οργανωμένων πρακτορείων πετυχαίνοντας έτσι και δελεαστικές τιμές στη διαμονή τους.
Τα στοιχεία του εγχώριου τουρισμού υποδηλώνουν από μόνα τους την οικονομική αδυναμία του Νεοέλληνα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές, όπως παλιά όταν έφτανε ακόμη και τον ένα μήνα.
Ετσι ενώ το 2008 έγιναν 6,8 εκατομμύρια ταξίδια από Ελληνες τουρίστες σε τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας (με τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις) με μέση κατά κεφαλή δαπάνη 463 ευρώ, τα χρόνια της κρίσης τα ταξίδια κυμαίνονται από 3,3-3,8 εκατομμύρια με μέση δαπάνη 310 ευρώ.
Στον τουριστικό χάρτη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η χώρα μας καταλαμβάνει  την τρίτη  χαμηλότερη θέση, μετά τη Ρουμανία και την Πορτογαλίασε ποσοστά εγχώριου τουρισμού, καθώς το 64,4% δηλώνει ότι δεν έκανε το 2016 διακοπές για οικονομικούς λόγους (ποσοστό 75%) και λόγους υγείας (ποσοστό 17,6%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε ηλικίες άνω των 15 ετών μόλις το 38% δεν έκανε κάποιο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας του ή στο εξωτερικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου