.

13 Αυγ 2017

Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων : Τα παράξενα που δεν ξέρατε

Η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το
1992 από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με το χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.
Για χρόνια ολόκληρα οι αριστερόχειρες γινόντουσαν αντικείμενο σχολιασμού και ενίοτε χλεύης, ενώ ακόμα και στην Ελλάδα, πολλοί γονείς πίεζαν με απαράδεκτες μεθόδους τα παιδιά τους, τα οποία έγραφαν με το αριστερό χέρι, να μάθουν να γράφουν με το δεξί.
Οι περισσότεροι αριστερόχειρες τείνουν να ζωγραφίζουν τις ανθρώπινες (και όχι μόνο) φιγούρες με πρόσωπο προς τα δεξιά.
Υπάρχει μια μια μεγάλη τάση στα δίδυμα αδέρφια, το ένα να είναι αριστερόχειρας.
Οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψευδίζουν και να είναι δυσλεκτικοί.
Οι αριστερόχειρες προσαρμόζουν πιο γρήγορα την όρασή τους στον να μπορούν να δουν κάτω από το νερό, όταν ανοίγουν τα μάτια.
 Οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε πολλά σπορ και ιδιαίτερα στο μπάσκετ, το τένις, το μπέιζμπολ, το κολύμπι και την ξιφομαχία.
Οι αριστερόχειρες συνήθως φθάνουν στην εφηβεία 4-5 μήνες μετά τους δεξιόχειρες
4 από τους 5 αρχικούς σχεδιαστές του υπολογιστή Macintosh ήταν αριστερόχειρες.
1 στους 4 αστροναύτες του Apollo ήταν αριστερόχειρες, ποσοστό κατά 250% μεγαλύτερο από το μέσο όρο.
Μελέτες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο. Αυτό είναι πιθανώς ο λόγος που έχουν πιο καινοτόμο τρόπο σκέψης, είναι πιο δημιουργικοί και με μεγαλύτερη κλίση προς την τέχνη, το χορό και τη μουσική.
Σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες τείνουν να μασούν την τροφή τους στην αριστερή πλευρά του στόματος τους.
Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα είναι πιο πιθανό από το 10-12% (που ισχύει στον γενικό πληθυσμό) να είναι αριστερόχειρες.
Δυστυχώς, βάσει στατιστικών, οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες και τις ημικρανίες.
Περισσότεροι από 2.500 αριστερόχειρες τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας της χρήσης διαφόρων αντικειμένων που προορίζονται για δεξιόχειρες.
Οι άντρες είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 1980 ισχυρίστηκε ότι το προσδόκιμο ζωής των αριστερόχειρων ήταν 9 χρόνια μικρότερο από ό,τι των δεξιόχειρων. Αλλά τα στοιχεία αυτά σύντομα καταρρίφθηκαν από την επιστημονική κοινότητα, επειδή οι συντάκτες της έκθεσης δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εξετάστηκαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να παραδεχτούν ότι γεννήθηκαν αριστερόχειρες λόγω του κοινωνικού στίγματος που είχαν βιώσει ως παιδιά.
Στην Μ. Βρετανία οι αριστερόχειρες περνούν "με την πρώτη" τις εξετάσεις οδήγησης σε ποσοστό 57% έναντι του 48% των δεξιόχειρων.
Στις ευρωπαϊκές γλώσσες, και βάσει της λατινικής λέξης για το αριστερό, «sinistra», η έννοια που συνόδευε τους αριστερόχειρες κατέληξε να σημαίνει «άτυχος» και τελικά «κακός». Αλλά και στα γαλλικά, η λέξη για το "αριστερά", "gauche", έφτασε να έχει κάποτε την έννοια του "αδέξιος" ή "ανάγωγος". Αλλά ακόμα και οι Ιταλοί, για την λέξη "mancino" που χρησιμοποιούσαν για τους αριστερόχειρες, είχε ταυτόχρονα την έννοια "ύπουλος" ή "απατηλός" και οι Γερμανοί που τους έλεγαν "linkisch" σήμαινε και "παράξενος"
.-Οι αριστερόχειρες άνδρες βγάζουν περισσότερα λεφτά
Σύμφωνα με έρευνες, οι αριστερόχειρες άνδρες, που έχουν φοιτήσει στο πανεπιστήμιο κερδίζουν 13% περισσότερα χρήματα από τους δεξιόχειρες συναδέλφους. 
Μπιλ Γκέιτς - αριστερόχειρας - αριστερό - χέρι


-‘Εφεση στις Τέχνες και τον Αθλητισμό
Οι μεγαλύτεροι των καλλιτεχνών και οι σπουδαιότεροι των αθλητών ήταν και είναι αριστερόχειρες. Έχει παρατηρηθεί ότι, έχουν την ικανότητα να μπορούν να απασχολήσουν το μυαλό τους με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επίσης.
Όπρα Γουίνφρεϊ - αριστερόχειρας - αριστερό - χέρι
Σε έρευνες που έγιναν στην Νέα Υόρκη παρατηρήθηκε ότι, υπήρχαν περισσότεροι αριστερόχειρες από ό,τι δεξιόχειρες με IQ άνω του 140. Άλλωστε, ο Άλμπερτ Αινστάιν, ο Ισαάκ Νεύτωνας, ο Δαρβίνος και ο Μπένζαμιν Φράνκλιν ήταν αριστερόχειρες.
-Και οι ηγέτες αριστερόχειρες
Πολλοί από τους ηγέτες ανά την ιστορία ήταν αριστερόχειρες. Με αρχή τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμς και τον  πατέρα του Κάρολο να βρίσκονται ανάμεσά τους.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - αριστερόχειρας - αριστερό - χέρι
-Καλή «σχέση» με το πληκτρολόγιο
Δεν είναι τυχαίο ότι, τα πληκτρολόγια του υπολογιστή είναι από τα λίγα πράγματα που βολεύουν περισσότερο τους αριστερόχειρες. Το γεγονός ότι, οι αριστερόχειρες δακτυλογραφούν γρηγορότερα από τους δεξιόχειρες οφείλεται και στο ότι, οι τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους που σχεδίασαν το πρώτο πληκτρολόγιο ήταν και οι ίδιοι αριστερόχειρες.
-Πιο… φοβητσιάρηδες
Σε εργαστηριακή έρευνα διαπιστώθηκε ότι, οι αριστερόχειρες άντεξαν μόλις οκτώ λεπτά από τη «Σιωπή των Αμνών», σε αντίθεση με τους δεξιόχειρες που άντεξαν περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο όχι το δεξί μέρος του εγκεφάλου εμπλέκεται περισσότερο στα συναισθήματα του φόβου.
-Απαγορευτική από το Ισλάμ η αριστεροχειρία
Σε πολλές ισλαμικές χώρες απαγορεύεται οι άνθρωποι να τρώνε με το αριστερό τους χέρι, το οποίο θεωρείται πως δεν είναι «καθαρό». Σε χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται η χρήση του αριστερού χεριού σε καμία δημόσια κίνηση. Αυτό γιατί το αριστερό χέρι το χρησιμοποιούν για να πλυθούν μετά από την τουαλέτα.
-Οι κακοί αριστερόχειρες
Κάποιο από τους χειρότερους ανθρώπους στην ιστορία ήταν αριστερόχειρες. Μεταξύ τους ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου