.

28 Ιουν 2017

Επιχειρήσεις και capital controls: Έρχεται χαλάρωση


Χαλαρώνουν τα capital controls το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η αύξηση των καταθετικών
υπολοίπων σε συνδυασμό με τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών είναι τα δύο μεγάλα ζητούμενα για το τραπεζικό σύστημα πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Την ίδια στιγμή μετά την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές και την εξόφληση των όποιων υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Ιούλιο αναμένεται να δοθεί το ΟΚ για παρεμβάσεις ως προς το καθεστώς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν ισχύ.
Οι προϋποθέσεις
Σε κάθε περίπτωση οι βελτιώσεις θα αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις, με πρόβλεψη για τη διεύρυνση των ορίων πραγματοποίησης εξαγωγών.
Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται με βάση το «eisodima.gr», ότι θα υπάρξει αύξηση του ημερήσιου πλαφόν των 10.000 ευρώ για την πραγματοποίηση εισαγωγών, στις 20.000 και ενδεχομένως στις 30.000 ευρώ με μία επίσκεψη σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα και με μοναδικό αποδεικτικό μία υπεύθυνη δήλωση και την προσκόμιση του τιμολογίου.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει αναπροσαρμογή του περιθωρίου για μεγαλύτερες εισαγωγές προς τα πάνω, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα απαιτείται η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της κάθε τράπεζας.
Τι θα γίνει με τους ιδιώτες
  1. Σε ότι αφορά στους ιδιώτες αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει κάτι αυτή τη στιγμή.
  2. Οι τράπεζες έχουν ζητήσει τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός μήνα, το άνοιγμα ενός λογαριασμού ή την προσθήκη συνδικαιούχων.
  3. Για να προχωρήσουν όμως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις απαιτείται η αύξηση της βάσης των καταθέσεων και την ίδια στιγμή η πτώση της αξίας των τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου