.

5 Ιουν 2017

Θερινό σαφάρι κατά της µαύρης εργασίας

Σαφάρι κατά της µαύρης εργασίας ξεκινούν τα µεικτά κλιµάκια ελεγκτών (ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ, Σ∆ΟΕ, Οικονοµική Αστυνοµία) µε την
έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το νέο πιλοτικό πρόγραµµα θα εφαρµοστεί αρχικά στην Αττική, ενώ από την 1η Ιουλίου τα δίχτυα του ελέγχου θα απλωθούν στα νησιά και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Mε µεγαλύτερο θεωρητικό οπλοστάσιο, αφού µε το θέµα της µαύρης εργασίας ασχολήθηκαν οι θεσµοί και η ∆ιεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), αλλά µε τα ίδια πενιχρά µέσα -δηλαδή χωρίς επαρκή στελέχωση, πιστώσεις, υπηρεσιακά αυτοκίνητα, βενζίνη και αστυνοµική προστασία- οι ελεγκτές ετοιµάζονται να αντιµετωπίσουν τους «µαφιόζους» των νησιών και τα τερτίπια των επιχειρηµατιών της αρπαχτής.
Οπως µας εξηγεί επιθεωρητής Εργασίας, µόλις οι επιχειρηµατίες αντιληφθούν -τα νέα διαδίδονται γρήγορα άλλωστε- ότι έκανε αιφνιδιαστικά την εµφάνισή του κλιµάκιο ελέγχου σπεύδουν να καταχωρήσουν τους εργαζόµενους ως νέες προσλήψεις στο ηλεκτρονικό σύστηµα Εργάνη για να µην πληρώσουν το τσουχτερό πρόστιµο των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο. Ετσι, εµφανίζεται το φαινόµενο µέσα σε µία ηµέρα να προσλαµβάνονται εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι απολύονται τις επόµενες ηµέρες, όταν το κλιµάκιο αποχωρεί. Ενδεικτικά αναφέρει ότι πέρυσι στη Χαλκιδική µέσα σε 5 ηµέρες προσλήφθηκαν 556 άτοµα, ενώ την ηµέρα πριν από την άφιξη των ελεγκτών είχαν προσληφθεί 42.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου