.

11 Ιουν 2017

Επετειακές Εκδηλώσεις για τη Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του


Ενόψει της  196η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών και τις επετειακές εκδηλώσεις για τη Θυσία του
Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας που  πραγματοποιήθηκαν σήμερα   Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Στέλιος Βαλιάνος έκανε την παρακάτω δήλωση στην προσωπική του σελίδα στο facebook :Τον πρώτο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, δεν έλαβαν χώρα μόνο οι σπουδαίες μάχες στο Βαλτέτσι, στο Χάνι της Γραβιάς ή στα Δολιανά.
Μια φονική μάχη διεξήχθη και στην περιοχή των Βασιλικών, όπου ο Χαλκιδικιωτης ,με καταγωγή από τη Συκιά, Καπετάν Στάμος Χάψας, με μια φάλαγγα επαναστατημένων Χαλκιδικιωτών αντιμετώπισε με αυτοθυσία τον πολυάριθμο στρατό των Τούρκων και παρά την πανωλεθρία συνεισέφερε στον Αγώνα καθυστερώντας τη μετάβαση των Αγαρινών στον επαναστατημένων Νότο.
Αυτό γιορτάσαμε σήμερα, όπως κάθε χρόνο, στο μοναδικό μνημείο του Καπετάν Χάψα (τοποθεσία "Συκιωτάκια", στην Αγία Αναστασία), το οποίο κατασκευάστηκε με τις δυνάμεις πολλών συμπολιτών μας και την επιμέλεια του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Πάγιο αίτημα μας η ενημέρωση των ελλειμματικών ιστορικών βιβλίων της Δημόσιας Εκπαίδευσης με τις σπουδαίες μάχες της Χαλκιδικής κατά το 1821


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου