.

3 Μαΐ 2017

Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ- Ταξιάρχης Χαλκιδικής

H θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής αποτελέι πόλο έλξης πιστών από ολόκληρο τον κόσμο. Προέρχεται από την Ιερά και σεβάσμια Μονή
Δοχειαρίου, μετόχι της οποίας ήταν η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό.
Το ιστορικό του θαύματος της εικόνας έχει ως εξής: Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι έκαναν επιδρομή στο χωριό. Οι κάτοικοι, στην προσπάθεια τους να σωθούν, εγκατέλειψαν το χωριό, παίρνοντας μαζί τους τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Καθώς οι Τούρκοι κόντευαν να πιάσουν τους φυγάδες, αυτός που κρατούσε την εικόνα, την έκρυψε σε κάποια μικρή σπηλιά στην περιοχή που ονομάζεται «Αρκουδόλακας». Οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Ιερή εικόνα και προσπάθησαν να την πυρπολήσουν. Όμως η εικόνα απομακρύνθηκε από τη φωτιά, έπεσε μέσα στο ποτάμι που περνούσε από εκεί και στάθηκε όρθια μέσα στο νερό. Οι κάτοικοι όταν επέστρεψαν από τη φυγή, βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα και την τοποθέτησαν στη θέση της, πίσω στο Ναό. Με την πρώτη ευκαιρία συγκέντρωσαν χρήματα και έφτιαξαν το φόρεμα του Ταξιάρχου καθώς και το προσωπείο για να καλυφθούν οι φθορές από την πυρπόληση. Το ασημένιο φόρεμα του Ταξιάρχη φτιάχτηκε από προσφορές των πιστών στη Ρωσία.
Μέχρι και σήμερα, η εικόνα βρίσκεται στο προσκυνητάρι ή «θρόνο», στο αριστερό μέρος του Ναού, όπου πλήθος προσκυνητών την επισκέπτεται συνεχώς, καταθέτοντας την πίστη τους με ευλάβεια. Στο κάτω μέρος του φορέματος υπάρχει η επιγραφή «θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ», με ημερομηνία, 1872.
Ο Ναός
Ο Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ταξιάρχη, είναι «σταυροειδούς ρυθμού μετά τρούλου» , χτισμένος εξ’ ολοκλήρου από πέτρα του Χολομώντα και κατά το μεγαλύτερο μέρος από εθελοντική εργασία των κατοίκων, επί εφημερίας Ματθαίου Ιερομονάχου και προσπάθειες των εκάστοτε υπηρετούντων Εκκλησιαστικών Επιτρόπων. Είναι κτισμένος επάνω σε παλαιότερο Ναό, βασιλικού ρυθμού, ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Τούρκους το 1821 και κατόπιν είχε ανακαινισθεί το 1914. Οι εργασίες ανεγέρσεως ξεκίνησαν το 1970 και διήρκεσαν περίπου επτά χρόνια. Στον περίβολο του Ιερού Ναού υπάρχουν και άλλα κτιριακά συγκροτήματα. Υπάρχει Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε Ναό του μετοχίου της σεβάσμιας Ι. Μονής Δοχειαρίου. Δίπλα από το Παρεκκλήσιο, υπάρχει αίθουσα η οποία είναι γνωστή ως «κελιά», που αποτελούσαν χώρους πολλαπλών χρήσεων του Ναού και κτίσθηκαν το 1960 και λειτούργησαν ως Κηροπλαστείο, ως χώρος φιλοξενίας προσκυνητών, ως Οστεοφυλάκιο. Σήμερα τα κελιά αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται για αίθουσα ομιλιών ή άλλων εκδηλώσεων. Στο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο και υπάρχουν μεταξύ άλλων ιερά κειμήλια και λείψανα αγίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου