.

3 Μαΐ 2017

Στην Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στη Χαλκιδική

Η εν Χαλκιδική Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, κτισμένη στη νότια πλαγιά του
«Μεγάλου Βουνού» στα αριστερά του δρόμου που οδηγεί από την Θεσσαλονίκη προς τον Πολύγυρο – Αρναία – Άγιον Όρος (ανάμεσα στα Βασιλικά και τη Γαλάτιστα), ανάγει την ίδρυση της στα τέλη του 9ου αιώνα και την εποχή της δυναστείας των Μακεδόνων.
Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε από τη βασίλισσα Θεοφανώ πρώτη γυναίκα του Λέοντα Στ’ του Σοφού, το 888 μ.Χ. επί Πατριαρχίας Φωτίου, όπως αναφέρει ο Ιεροδιάκονος Μελχισεδέκ Μακρής (1909) η οποία και το προίκισε με πολλές δωρεές και κτήματα. Μεγαλύτερη δε ευεργεσία ήταν η Τίμια Κάρα της Αγίας Αναστασίας και μέρος από το δεξί πόδι της Αγίας όπως και Σταυρός με μέρος από το Τίμιο Ξύλο. Επίσης το σκήπτρο του Αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ του Σοφού το οποίο μαζί με χρυσόβουλα και αλλά τιμαλφή καταστράφηκαν κατά το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής τον Ιούνιο του 1821.
Αφετηρία της μονής, θεωρείται το έτος 1552, με την επανίδρυσή της από τον Αγιορείτη Μοναχό και έπειτα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άγιο Θεωνά. Η ακμή του μοναστηριού παρουσιάζεται κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης, οπότε η μονή αναπτύσσεται πνευματικά και οικονομικά, καθώς εμφανίζει στην κατοχή της αγροτικές εκτάσεις στην βόρεια Ελλάδα, την Βλαχία και την Ρωσία. Κατά το δεύτερο μισό του 16ου αι. φτάνει στη μεγαλύτερη ακμή της, αφού έφτασαν να μονάζουν εκεί περίπου 300 μοναχοί. Μετά την καταστροφή του 1821, η μονή ανοικοδομήθηκε το 1832, για να ξανακαεί το 1853. Στα νεότερα χρόνια, μεταξύ 1921-1971, λειτούργησε Εκκλησιαστική Σχολή. Σήμερα η μονή ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ηγούμενός της είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και έχει λίγους μοναχούς.

Τον Απρίλιο του 2012, άγνωστοι διέρρηξαν το μοναστήρι, αφαιρώντας τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Από την ημέρα εκείνη το Μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος.
Στην Ιερά Μονή υπάγονται επτά Εξωκκλήσια, ένα Παρεκκλήσι καθώς και ένα Μετόχι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου