.

21 Μαΐ 2017

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην Χαλκιδική


Οι "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την
Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Χαλκιδικής, το Δήμο Πολυγύρου, το Δήμο Αριστοτέλη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ολύνθου πραγματοποιεί δράσεις ως εξής: 

Α) Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 09:00 – 13:00 θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Άμμωνος Διός, Διονύσου και Ασκληπιού. 
Η ανασκαφική έρευνα στον χώρο, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Πρώιμη Εποχή Χαλκού, έφερε στο φως το ιερό του Διονύσου στην περιοχή του σπηλαίου και των πηγών, τον ναό του Άμμωνος Διός και δύο παράλληλες σειρές με βάθρα στα ανατολικά του, καθώς και το βαλανείο (μικρό λουτρό), που συνδέεται με τη λατρεία του Ασκληπιού. 
 Ακολουθώντας τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τις παραπάνω αρχαιότητες, απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης, που ώθησε τους αρχαίους Έλληνες να επιλέξουν αυτήν την τοποθεσία ως χώρο λατρείας των θεών τους. Σημείο συνάντησης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου Ιερού Άμμωνος Διός, Διονύσου και Ασκληπιού Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: Πολύγυρος: 23710 22060 & Θεσσαλονίκη: 2310 285163 (κ. Σ. Βασιλείου, κα Φ. Αδακτύλου, Γ. Στρατούλη) 

Β) Μέσα από μια δίωρη διαδρομή και ακολουθώντας το καλντερίμι του παλιού χωριού της Ιερισσού, θα έρθουμε σε επαφή με τη χλωρίδα της περιοχής και τα οικοδομικά λείψανα της αρχαίας Ακάνθου. Ξεκινώντας από την πεδιάδα, θα ανεβούμε στους λόφους του παλιού χωριού, εκεί όπου από τη μια πλευρά δεσπόζει η εκκλησία της Θεοτόκου και από την άλλη το αρχαίο τείχος, χαρακτηριστικά δείγματα δυο διαφορετικών φάσεων κατοίκησης της περιοχής. Περπατώντας στο φρύδι του λόφου, όπου διαγράφεται η πορεία της οχύρωσης, θα φτάσουμε στη θέση Αλώνια, όπου ανασκάφηκε ο άγνωστος σε πολλούς εκατόμπεδος ναός της Ακάνθου. Η μοναδική θέα προς τον Ακάνθιο κόλπο και την κορυφή του Αγίου Όρους θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας. Ημερομηνία εκδήλωσης: 25-28 Μαΐου 2017 (25 & 26 κατόπιν συνεννόησης με σχολεία) Ώρα εκδήλωσης: 09:00-14:00 Σημείο συνάντησης: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιερισσού Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 23770 23578 (Ο. Νασιώκα)

 Γ) Περιήγηση στον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας Ολύνθου, στις ιδιωτικές κατοικίες και τα δημόσια έργα, σε συνδυασμό με αναφορές στο αρχαίο περιβάλλον, στη διατροφή και την τεχνολογία των κατοίκων που φιλοδοξεί να εντάξει τους επισκέπτες στη συνολική πληροφορία για την ιστορική αυτή πόλη. 35 Η αρχαία Όλυνθος θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για την γενικότερη προσέγγιση της ζωής στην Αρχαία Ελλάδα των κλασικών χρόνων και στις εξελίξεις σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μέχρι την σύγχρονη εποχή. Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 25-05-2017 και Σάββατο 27-05-2017 Ώρα εκδήλωσης: 09:00-13:00 Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου Ολύνθου Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: Πολύγυρος: 23710 22060, Θεσσαλονίκη: 2310 285163 (κ. Σ. Βασιλείου, Ε. Γκατζόγια, Δ. Ακτσελή, Φ. Αδακτύλου , Γ. Στρατούλη) 

Δ) Δράση στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με τίτλο «Στάγειρα: Τόπος και τοπίο». Την Πέμπτη, 28/5, από τις 09:00 έως τις 12:00 θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες περιηγήσεις ομάδων μικρών μαθητών και την Κυριακή, 28/5, από τις 09:30 έως τις 13:00 περιηγήσεις ομάδων ενηλίκων επισκεπτών. Στόχος της δράσης είναι η παρουσίαση της χλωρίδας του αρχαιολογικού χώρου μέσα από τα κείμενα της αρχαίας γραμματείας καθώς και ο διάλογος του δομημένου-πολιτιστικού περιβάλλοντος με το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο. Κάθε περιήγηση θα διαρκεί περίπου μία έως μιάμιση ώρα. Οι διαδρομές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο το δασωμένο τοπίο, όσο και τις αρχαιότητες που αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Κατά τη διάρκεια των οργανωμένων ξεναγήσεων, ενήλικες και παιδιά θα ενθαρρυνθούν να μιλήσουν, να αγγίξουν και να "διαβάσουν" τις αρχαιότητες σε μια προσπάθεια να μετατραπούν οι σιωπηλές πέτρες σε αφηγητές ιστοριών. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο κτίριο υποδοχής επισκεπτών στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Εκτός από την ελληνική, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. Σημείο συνάντησης: κτίριο υποδοχής επισκεπτών στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Δήμου Αριστοτέλη Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό : 6974 407516 (Κ. Παπαστάθης) 

Ε) Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00-14:00 θα πραγματοποιηθεί δράση με τίτλο «Στης πόλης το χαμάμ». Πρόκειται για περιήγηση στον μεσαιωνικό οικισμό των Σιδηροκαυσίων από τον πύργο του Μαντέμ-Αγά στο αναστηλωμένο οθωμανικό λουτρό. Θα γίνει ξενάγηση στο χαμάμ, περιγραφή της λειτουργίας του στον καθημερινό βίο και της σημασίας του για τον οικισμό. Σημείο συνάντησης: Πάρκο Αριστοτέλη, Τ.Κ. Σταγείρων, Δήμου Αριστοτέλη, ΠΕ Χαλκιδικής Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 285163 (ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγ. Όρους) (Ά. Γουματιανός, Α. Καπανδρίτη) 36

 Στ) Η βιωματική εκπαιδευτική δράση με τον τίτλο «Σπόρι, Κοσκίνα και νερό» στοχεύει στην εξοικείωση κυρίως μαθητών με την αρχαιοβοτανική πρακτική και με τις βασικές εργασίες της, όπως την επεξεργασία ανθρωπογενών/αρχαιολογικών δειγμάτων χώματος σε μηχανή επίπλευσης (νεροκόσκινο) καθώς και τη διαλογή και τον εντοπισμό σε αυτά βιοαρχαιολογικών, ειδικότερα αρχαιοβοτανικών καταλοίπων. Οι μαθητές θα διδαχθούν με βιωματικό τρόπο για τα φυτά, που οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής της Χαλκιδικής χρησιμοποιούσαν και για τις διατροφικές τους συνήθειες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού χώρου της Ολύνθου. Επιλεγμένο Μουσείο / Μνημείο / Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Ολύνθου, Όλυνθος Ημερομηνία εκδήλωσης: 25 & 28 Μαΐου 2017 Ώρα εκδήλωσης: 10:00 - 13:00 Σημείο συνάντησης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου αρχαίας Ολύνθου, Όλυνθος Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 693 7783104 (Ε. Γκατζόγια) 

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας-Γραφείο Βόρειας Ελλάδος 
Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας-Γραφείο Βόρειας Ελλάδος πραγματοποιεί εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 και ώρα 10:30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις για ενήλικες και παιδιά:  Ξενάγηση στο Σπήλαιο και το Μουσείο Σπηλαίου Πετραλώνων
 Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τα σπήλαια
  Προβολή βίντεο για το σπήλαιο Ατσπάς Θάσου 
 Παράλληλες δράσεις, με την υποστήριξη των εικαστικών και χορευτικών τμημάτων των συλλόγων που συμμετέχουν

 Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310-410185 (Φ. Γεωργιάδης, Χ. Μιχελάκη, Β. Μπιλάλη)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου