.

26 Μαρ 2017

Επικίνδυνες χρωστικές ουσίες στα ελαιόλαδα-μαϊμού της αγορά

Σπορέλαιο αναμεμιγμένο με χρωστική ουσία που θεωρείται από τους επιστήμονες βλαπτική
για την υγεία περιέχουν τα ελαιόλαδα-μαϊμού, που έχουν κατακλύσει τη μαύρη αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Η «ΜτΚ» φέρνει στο φως το αποτέλεσμα μιας από τις χημικές εξετάσεις σε ποσότητες που έχουν κατασχεθεί από τις διωκτικές αρχές, από την οποία προκύπτει ότι το συγκεκριμένο λάδι είναι «μη ασφαλές» για κατανάλωση.
Το κόλπο με την κυκλοφορία των συσκευασιών των 5 λίτρων λαδιού με πινακίδες που διαφημίζουν «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έχει διαδοθεί ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, όπου έγιναν και οι περισσότερες συλλήψεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκαν μία μικρή αποθήκη στο κέντρο της πόλης και ένα μικρό εργαστήριο στη δυτική πλευρά του νομού. Παρά τις ειδικές οδηγίες που έχουν δώσει οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και τις συνεχείς συλλήψεις οι επιτήδειοι εξακολουθούν να εξαπατούν τους καταναλωτές.
Το αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε δείγμα τέτοιου λαδιού από κατάσχεση του περσινού Απριλίου στη Νέα Ζωή Πέλλας τρομάζει για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου προϊόντος. Ειδικότερα στην έκθεση της χημικής εξέτασης τονίζεται πως το συγκεκριμένο λάδι είναι σπορέλαιο με προσθήκη χρωστικής ουσίας με την επωνυμία «Αννάτο». Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως η οσμή του είναι διαφορετική από αυτή του ελαιόλαδου.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, τα μέλη του οποίου έπειτα κάθε σύλληψη αναλαμβάνουν τη διερεύνηση της (α)καταλληλότητας των συγκεκριμένων λαδιών, στην έκθεσή του μετρά το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης και σημειώνει πως το προϊόν είναι «μη ασφαλές» για κατανάλωση. Μάλιστα λόγω της επικινδυνότητας της χρωστικής ουσίας παραπέμπει τη συνέχιση της έρευνας στο ανώτατο χημικό συμβούλιο, προκειμένου «να προσδιοριστούν οι βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό», όπως αναφέρεται.
Ειδικότερα τα εργαστήρια του ΕΦΕΤ διαχωρίζουν τα ελεγχόμενα σε «ακατάλληλα» και «επιβλαβή». Τα πρώτα είναι ακατάλληλα για χρήση, αλλά τα «επιβλαβή» είναι αυτά που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, καθώς η χρήση τους προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη κατηγορία στέλνεται στο ανώτατο συμβούλιο.
Η χρωστική ουσία που ανιχνεύτηκε θεωρείται φυσική και κυκλοφορεί στην αγορά. Όμως σύμφωνα με τους χημικούς τροφίμων επιτρέπεται η χρήση της σε πολύ μικρές ποσότητες και ελεγχόμενες. «Εάν χρησιμοποιηθεί ανεξέλεγκτα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον οργανισμό», είπε στη «ΜτΚ» χημικός τροφίμων, που ασχολείται με την εξέταση λαδιών. Κυρίως η χρωστική «Αννάτο» μπαίνει σε γλυκά, όμως τα όρια χρήσης είναι πολύ χαμηλά και δεδομένα. «Για να πάρει άλλο χρώμα το σπορέλαιο, φαίνεται πως όσοι το νοθεύουν πρέπει να προσθέσουν μεγάλες ποσότητες», επισήμαναν χημικοί τροφίμων.
Η συγκεκριμένη χρωστική σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την υπόθεση της διακίνησης νοθευμένων και επικίνδυνων λαδιών αφορούσε τις πρώτες ποσότητες που εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα η χρωστική «Αννάτο» είναι από τις ακριβότερες στην αγορά και μάλιστα δεν επιτυγχάνουν χρώμα που να προσεγγίζει πολύ αυτό του ελαιόλαδου.
«Και οι λαθρέμποροι αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις κατασχέσεις που γίνονται», είπε στη «ΜτΚ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος έχει συμμετάσχει σε σχετικές έρευνες. Χημικοί τροφίμων επιβεβαίωναν πως το τελευταίο διάστημα τα σπορέλαια νοθεύονται με άλλες χρωστικές, όπως είναι χλωροφύλλη και καροτένια, που είναι φθηνότερες και λιγότερο επιβλαβείς.
Έξτρα παρθένο… σπορέλαιο
Η παρτίδα που είχε κατασχεθεί στην Πέλλα τον περσινό Απρίλιο αφορούσε 80 πεντάλιτρα λαδιών. Ο νεαρός ο οποίος συνελήφθη πουλούσε παράνομα αντί 10 έως 15 ευρώ τη συσκευασία των 5 λίτρων. Το πλαστικό μπουκάλι είχε μία αυτοκόλλητη πινακίδα, σύμφωνα με την οποία το δήθεν ελαιόλαδο είναι «παρθένο» και προέρχεται από τη Χαλκιδική.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις περισσότερες συσκευασίες που σχεδόν κάθε εβδομάδα κατάσχουν οι αστυνομικές αρχές αλλά και συνεργεία του ΕΦΕΤ στη Βόρεια Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα του φορέα υπάρχουν ονομασίες τέτοιων συσκευασιών που έχουν κατασχεθεί, προκειμένου οι καταναλωτές να προσέχουν. Όλα τα πλαστά αυτοκόλλητα διαφημίζουν ότι το «ελαιόλαδο» είναι «παρθένο» και μάλιστα πως το προϊόν «παράγεται απευθείας από ελιές», για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.
Οι συγκεκριμένες συσκευασίες του σπορέλαιου με προσθήκη χρωστικών πωλούνται σήμερα μέχρι 12 ευρώ το 5λιτρο, όταν στα σούπερ μάρκετ τα γνήσια ελαιόλαδα πωλούνται μέχρι και 29 ευρώ το πεντάλιτρο. Άλλωστε ακόμη και η τιμή χονδρικής πώλησης του λαδιού σήμερα είναι 4 ευρώ, επομένως είναι αδύνατο να πουλά κανείς ελαιόλαδο αντί 2,5 ευρώ το λίτρο και μάλιστα στη λιανική αγορά.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Τα ελαιόλαδα-μαϊμού πωλούνται μόνον από παράνομους μικροπωλητές ή ακόμη και από άτομα που τα παραδίδουν από χέρι σε χέρι, για να μη γίνουν αντιληπτά. Μάλιστα διαφημίζουν πως τα λάδια προέρχονται από φίλους τους παραγωγούς, γι’ αυτό είναι τόσο φθηνά.
Οι ειδικοί λένε πως οι καταναλωτές πρέπει να υποψιάζονται ότι δεν είναι ελαιόλαδα και από την τιμή τους. Τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν ελαιόλαδο να πωλείται σε τόσο χαμηλή τιμή, όταν οι ίδιοι οι παραγωγοί πωλούν στους εμπόρους το λίτρο 4 ευρώ. Ακόμη οι ειδικοί σημειώνουν πως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν το νοθευμένο λάδι και από την ποιότητα αλλά και από την οσμή του.
Μάλιστα σημειώνουν πως, εάν το νοθευμένο σπορέλαιο δεν χρησιμοποιηθεί για διάστημα μηνών, χάνει το χρώμα από τη χρωστική που έχει προστεθεί και αποκαλύπτεται η απάτη. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίζουν αμέσως μετά τη νόθευση να τα διαθέσουν και να μη γίνει αντιληπτό», τονίζουν χημικοί τροφίμων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου