.

20 Μαρ 2017

Επιστήμονες καταπολέμησαν την εξάρτηση από τη σοκολάτα!

Οι εθιστικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι γνωστές, και μάλιστα έχουν αποδειχθεί και
επιστημονικά. Οι λάτρεις της σοκολάτας γνωρίζουν πολύ καλά τη δυσκολία του να αντισταθούν σε αυτήν. Μόλις τη σκεφθούν, είναι σχεδόν αδύνατο να την αγνοήσουν. Νέα έρευνα ωστόσο, δείχνει ότι μια ψυχολογική τεχνική δύο σταδίων μπορεί να βοηθήσει στη σίγαση του πάθους για τη σοκολάτα.
Όταν καταναλώνεται με μέτρο, η σοκολάτα είναι ευεργετική για την υγεία. Μελέτες που συνδέουν τη μέτρια κατανάλωσή της με καλύτερη γνωστική λειτουργία και την υγεία της καρδιάς.
Ωστόσο, η υπερβολή βλάπτει. Η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και των συναφών διαταραχών, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία αποκάλυψαν πως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για σοκολάτα μεταξύ νέων γυναικών μέσω γνωστικής εκτόνωσης και καθοδηγούμενης νοερής απεικόνισης.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αυτή τη θεωρία με τη διεξαγωγή δύο πειραμάτων. Στο πρώτο πείραμα έγινε σε μια ομάδα 94 νεαρών γυναικών, ενώ το δεύτερο σε μια ομάδα 97 νεαρών γυναικών που δήλωσαν ότι επιθυμούν να μειώσουν το πόθος τους για σοκολάτα.
Η Schumacher και οι συνεργάτες του διερεύνησαν αυτό που είναι γνωστό ως η «θεωρία της περίτεχνης εισβολής της επιθυμίας» - την ιδέα ότι οι αρχικές σκέψεις για ένα επιθυμητό αντικείμενο ενισχύεται από ψυχικές εικόνες.
Με αυτό κατά νου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι στοχεύοντας τόσο την επιθυμία της σκέψης για σοκολάτα και τις ψυχικές εικόνες της σοκολάτας θα μπορούσαν να μειώσουν το πάθος για το αγαπημένο γλύκισμα.
Η γνωστική διάχυση στόχευσε στις αρχικές σκέψεις του επιθυμητού προϊόντος - στην προκειμένη περίπτωση, της σοκολάτας, ενώ η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση στόχευσε το δεύτερο στάδιο, τη λαχτάρα, σύμφωνα με την οποία αρχίζουμε να φανταζόμαστε ότι τρώμε σοκολάτα, και αντικατέστησαν αυτές τις σκέψεις με άσχετες εικόνες, όπως ένα δάσος ή μια παραλία.
Το σημαντικό είναι η επιθυμία να καταπνίγεται εν τη γενέσει της, τόνισαν οι ερευνητές- δίνοντας στον εαυτό μας μια εποικοδομητική απόσπαση της προσοχής, με τη σκέψη π.χ. μιας βόλτας στο δάσος. Είναι σημαντικό να στοχεύουμε τις αρχικές σκέψεις της λαχτάρας πριν γίνουν …πάθος.
Η επικεφαλής της έρευνας Sophie Schumacher, της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Flinders και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Appetite.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου