.

13 Ιαν 2017

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2017, ημερομηνία ανάρτησης των Δασικών χαρτών στη Χαλκιδική. Ρωτάμε, ανησυχούμε, οργανωνόμαστε!

Την προσοχή των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου πόλεως εφιστά ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής
Μακεδονίας (και με την ιδιότητα του Δικηγόρου) Στέλιος Βαλιάνος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση "Atlas", ενόψει της επικείμενης ανάρτησης των δασικών χαρτών, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χαρακτηριστεί το χωράφι τους ως δασικό ακίνητο και σε αυτή την περίπτωση να χρειαστεί να καταβάλλουν υψηλό τίμημα για να το «αγοράσουν ξανά» στην ουσία.
«Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών μπορεί να χαρακτηριστούν ως δασικά ακίνητα που εμφάνιζαν δασική βλάστηση στις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2007. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο οι ιδιοκτήτες μπαίνουν σε περιπέτειες αφού το ακίνητο τους θα διαχειρίζεται πλέον ως δάσος ή δασική έκταση και ουσιαστικά θα έχει δεσμευτεί, ακόμα και αν κάποιος έχει τίτλο ιδιοκτησίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαλιάνος στη συνέντευξή του.
Παράλληλα ο κ. Βαλιάνος επεσήμανε ότι η ύπαρξη δασικών χαρτών είναι απαραίτητη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι: «Το θέμα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός πολεοδομικού σχεδίου και αυτοί ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Τεράστιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες με τις εκτάσεις που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες εκτάσεις είχαν εκχερσωθεί κατά το παρελθόν», καλώντας τους να ενημερωθούν για τον χαρακτηρισμό του ακινήτου τους μόλις αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στη Χαλκιδική θα υπάρξουν τουλάχιστον 15.000 ενστάσεις, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τονίζοντας ότι το χρονικό περιθώριο για υποβολή ενστάσεων είναι πολύ μικρό (μόλις 60 ημέρες), ενώ υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των ενστάσεων πιθανών να απορριφθούν και κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλλουν ένα πολύ υψηλό τίμημα, γιατί αλλιώς θα δουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν να χάνονται και τα αγροτεμάχιά τους ενδεχομένως να αποβάλλονται από τα εκάστοτε δασαρχεία.
Τέλος ο κ. Βαλιάνος ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη πολλές παρεμβάσεις για να μειωθεί το τίμημα και με πρωτοβουλία ορισμένων Περιφερειακών Συμβούλων, το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας (παρά το ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη για το ζήτημα), ώστε το Σώμα να λάβει απόφαση την οποία θα προωθήσουν στην Ένωση Περιφερειών και από εκεί στα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να οριοθετηθούν ορισμένες από τις «πληγές» αυτού του νόμου που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και το τίμημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου