.

6 Δεκ 2016

Μια διαφορετική εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Αρναία (φώτο)

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Αρναίας σε συνεργασία με τον

Tην άνοιξη του 2017 θα ενεργοποιηθεί η «Κάρτα του Αγρότη»

Η «Κάρτα του Αγρότη» λύνει τα χέρια των Ελλήνων παραγωγών,

Ποιοι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να πάρουν διπλή σύνταξη

Δικαίωμα να παίρνουν δυο επικουρικές συντάξεις θα έχουν οι ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την

Εντός του Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ»

Την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δυο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων,

Προσοχή στις γιορτινές αγορές μέσω διαδικτύου-Τι συμβουλεύει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης και ενόψει της

Η Χαλκιδική των Χριστουγέννων στην κυπριακή τηλεόρασηΛήψεις πλάνων για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Δίκτυα διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων εντόπισε ο ΕΦΕΤ στην Κεντρική Μακεδονία (φωτο)

Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της

Μειώσεις έως 240 ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το νέο έτος


Χαμένοι σχεδόν στο σύνολο τους θα βγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η πρωτοχρονιά θα τους φέρει …

Θυσιάζονται πολυτεκνικά επιδόματα για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ

Κίνδυνο διατρέχει να απορροφηθεί το πολυτεκνικό επίδομα, από το ειδικό επίδομα στήριξης τέκνων, για να

Ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι (βίντεο)

Ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι μέσα απο το

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εταιρείας πολιτισμού και παράδοσης Μεγάλης Παναγίας


Η ανακοίνωση του Eurogroup - Νέα μέτρα για μετά το 2018

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Θεσμούς στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης του προγράμματος του ESM καλωσόρισε το Eurogroup, ενώ στην ανακοίνωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης τονίζει και τα βήματα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους.
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι, προκειμένου να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο για μερικά χρόνια, θα χρειαστούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πακέτο αυτό προκύπτει ότι θα περιληφθεί και ένας νέου τύπου "κόφτης".
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής:
«Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να εφαρμοστεί πριν από την αρχή του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.
To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.
Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με το στόχο της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM στην επόμενη συνάντηση του. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
*Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε Staff-Level agreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU».

Ο καιρός την Τρίτη 6/12/2016

Με τοπικά αυξημένες νεφώσεις και σποραδικές βροχές θα κυλήσει το επόμενο