.

11 Μαΐ 2016

Τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα;

Μπορεί το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας να ζήτησε εμμέσως ουίσκι στο προεδρικό μέγαρο
και να δήλωσε με πλάγιο τρόπο ότι είναι έτοιμος να φορέσει ακόμη και γραβάτα μετά τις 24 Μαΐου, ωστόσο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο πρωθυπουργός ήταν συνεχώς συνοφρυωμένος, μιλούσε συχνά με σκυμμένο το κεφάλι σαν κάτι να ήθελε να κρύψει –αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η γλώσσα του σώματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα, που ξεκίνησε την ομιλίατου ενώπιον των υπουργών του αλλά και του ελληνικού λαού, ήταν πολύ σοβαρός, δεν χαμογελούσε, αντιθέτως ήταν σφιγμένος και αυτό διαγραφόταν έντονα στο μέτωπο του.Τι και αν δήλωνε ικανοποιημένος και αισιόδοξος από τα αποτελέσματα του Eurogroup, τι και αν επαναλάμβανε συνεχώς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του «να αλλάξει σελίδα στην χώρα και να μας πάει στην ανάπτυξη» στην πραγματικότητα κάτι μέσα του «τον έτρωγε».
Αυτό τουλάχιστον λένε ειδικοί της γλώσσας του σώματος στο star.gr, μια γλώσσα που αποτελεί ισχυρό εργαλείο για τους πολιτικούς που την γνωρίζουν καλά.
Στην ερμηνεία της Γλώσσας του Σώματος χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη μας το πλαίσιο και τις συνθήκες στις οποίες διαδραματίζεται η συμπεριφορά που εξετάζουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πλαίσιο είναι η… Βουλή και η ομιλία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το χρέος και τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων.
Στο μέτωπο του πρωθυπουργού ήταν συνεχώς «ζωγραφισμένες» ρυτίδες έκφρασης, τις οποίες βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει όταν είναι σε πιο χαλαρές καταστάσεις. Το σμίξιμο των φρυδιών του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δείχνει τον προβληματισμό, αλλά και την προσήλωση του στο στόχο.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους υπουργούς του που καθόντουσαν σαν «αγαλματάκια ακούνητα αγέλαστα», ο Αλέξης Τσίπρας κουνιόταν συνεχώς. Γυρνούσε μια από τη μία πλευρά και μια από την άλλη, ωστόσο ήταν σχεδόν πάντα συνοφρυωμένος.
Το άγχος και η νευρικότητα, μπορούν να φανούν από τις νευρικές κινήσεις των χεριών, ενώ αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η συχνότητα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έσκυβε το κεφάλι του! Το τελευταίο, λένε ειδικοί της γλώσσας του σώματος, δεν μαρτυρά μόνο ντροπαλά και δειλά άτομα, αλλά πολλές φορές, όταν κάποιος σκύβει το κεφάλι, ενώ μιλά για τόσο σοβαρά θέματα φανερώνει ότι δεν μας λέει όλη την αλήθεια!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός ακόμη και στο κλείσιμο της ομιλίας του, όταν αναφέρθηκε στα περί ανάπτυξης, δεν χαμογέλασε, αντιθέτως η όλη κατάσταση παρέπεμπε σε… μνημόσυνο. Επικήδειο θύμιζε το κλείσιμο του Αλέξη Τσίπρα και όχι πανηγυρική ομιλία για την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Δευτέρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου