.

13 Φεβ 2016

«Λάδι στη φωτιά» από Κατρούγκαλο: Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι συνώνυμα της λαμογιάς

«Λάδι στη φωτιά» από Κατρούγκαλο: Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι συνώνυμα της λαμογιάς«Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν για διάλογο, γιατί δεν είναι μαγκουροφόροι - Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο της αγροτιάς, αλλά της μικροπολιτικής»

Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για το ασφαλιστικόεπιβεβαίωσε ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή, ότι η ελληνική πρόταση έχει γίνει δεκτή μόνο από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. 

Κάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να επιλέξει αν υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις ή το ΔΝΤ.

Λίγες ώρες μετά την τριπλή «βόμβα» του κ. Πολ Τόμσεν, που προτείνει μέτρα εννέα δισ. ευρώ ευρώ και περαιτέρω περικοπή συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος έρχεται να επιβεβαιώσει τη νέα διελκυστίνδα που προκύπτει για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Εύης Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Έχουμε καταθέσει τα ποσοτικά στοιχεία της πρότασής μας στους Θεσμούς. Αν δεν το είχαμε κάνει, οι Θεσμοί δεν θα έρχονταν. Εσείς έχετε να επιλέξετε με ποιον είστε: Με το ΔΝΤ ή με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας;».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση, που δεν είναι στα αγγλικά, για να την μεταφράσουμε και έχει γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς».

Υπο την σκιά του χάσματος, όμως, με το ΔΝΤ, έσπευσε να αφήσει μικρό περιθώριο για αλλαγές στο προσχέδιο, ώστε από την τελική μεταρρύθμιση να μην υπάρξει μόνο ένα ενιαίο Ταμείο, αλλά τρία. «Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε για τα τρία Ταμεία. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην πειραχτούν οι βασικές αρχές του σχεδίου για ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη» είπε.

Επίσης, επιτέθηκε με χαρακτηρισμούς στους αγρότες που μετείχαν σε επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είπε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι «συνώνυμα της λαμογιάς». 

«Προϋπόθεση για την ύπαρξη διαλόγου είναι να έρθουν οι αγρότες στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση» σημείωσε, για να προσθέσει: «Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν για διάλογο, γιατί δεν είναι μαγκουροφόροι. Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο της αγροτιάς, αλλά της μικροπολιτικής».

Επιπροσθέτως, είπε πως με την προωθούμενη πρόταση «θα ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία -δηλαδή εισόδημα ανειδίκευτου εργάτη- το 88% των αγροτών και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η επιβάρυνσή τους θα είναι 93 ευρώ το μήνα. Όμως, θα πάρουν σύνταξη 384 ευρώ και επιπλέον ό,τι αντιστοιχεί στο αναλογικό κομμάτι. Εμείς δεν τους θέλουμε 2ης κατηγορίας πολίτες».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Αυτή την στιγμή το 55% των αγροτών είναι τρίτη ασφαλιστική κλάση και επιβαρύνονται με 954 ευρώ το χρόνο. Το 2017 η επιβάρυνσή τους θα είναι 150 ευρώ παραπάνω (σ.σ. 1.104 ευρώ) το χρόνο. Αυτά προσφέρουμε και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο». 


«Φάρος λογικής» ο Βασίλης Λεβέντης


Ως «φάρο λογικής» χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Βασίλη Λεβέντη για το αγροτικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Βουλή την στιγμή που ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων των είχε κατηγορήσει ότι είναι υπουργός του Κολωνακίου και δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού.

Ο ίδιος παραλλήλισε τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους Βουρβόνους για να προσθέσει «απέναντι σε ότι λένε τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια η ομιλία του κ. Λεβέντη αποτελεί φάρο λογικής. Εχει δίκιο ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων όταν λέει ότι οι αγρότες δεν αντιδρούν στην αύξηση της φορολογία και των εισφορών.  Αντιδρούν γιατί επι δεκαετίες το χώμα πετρώνει και τα χωρία ερημώνουν. Υπήρχε πάρτι για τους συνεταιρισμούς… Αυτή η βουβή αγανάκτηση μαζεμένη είναι που φέρνει τους ανθρώπους στους δρόμους. Γι αυτό θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους».

Παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης αναφορικά με το ασφαλιστικό είναι να μοιράσει «μια πίτα μικρότερη. Μας παρέδωσαν την Ελλάδα κατά το ¼ μικρότερη από το 2010».

Επίσης επιχείρησε και ο ίδιος να δείξει πως η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά να πείσει τους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο ενισχύοντας της υποψίες της αντιπολίτευσης πως επιχειρείται από το Μέγαρο Μαξίμου μια άγαρμπη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας που μονοπωλείται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου