.

16 Οκτ 2015

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η υποχρεωτική καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η υποχρεωτική καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες.Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική
καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω μέτρο δεν εξυπηρετεί την αγορά, αλλά μόνο τις τράπεζες.
Σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΘ επισημαίνει πως η υποχρεωτική πληρωμή με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες «όχι μόνον δεν θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά, αντίθετα θα την αυξήσει, καθιερώνοντας το «παζάρι» της συναλλαγής».
«Έχουν, άραγε, αναρωτηθεί ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν την φορολογική, ασφαλιστική, πιστοληπτική ικανότητα να προμηθευτούν μηχανήματα POS; Έχουν αναρωτηθεί ότι τουλάχιστον 1,5 εκ. καταναλωτές δεν θα έχουν την πιστοληπτική ικανότητα να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες ή να βάλουν χρήματα στις χρεωστικές τους κάρτες φοβούμενοι ότι, επειδή χρωστούν, θα κατασχεθούν; Και να μην έχουμε αμφιβολία ότι το ποσόν του ακατάσχετου θα μειώνεται διαρκώς. Έχουν, αλήθεια, σκεφτεί, την πιθανότητα ότι Ελληνες καταναλωτές μπορεί να διοχετεύουν τις αγορές τους εκτός χώρας; Έχουν υπολογίσει τη μείωση του ΑΕΠ; Μήπως, τελικά, η υποχρεωτική καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις τράπεζες, οι οποίες, με μέσο όρο 2% χρέωσης ανά συναλλαγή, προσδοκούν κέρδη από χρήματα της αγοράς;», διερωτάται ο ΕΣΘ, και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Η επιχειρηματικότητα ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες».
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν πως οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα παγίδα ύφεσης και υπερχρέωσης.

«Για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός, υπό την απειλή της χρεωκοπίας, γίνεται δέκτης νέων εισπρακτικών και τιμωρητικών μέτρων, τα οποία εντείνουν το αδιέξοδο και το οικονομικό τέλμα. Για μια ακόμη φορά, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με ένα δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό φορολογικό σύστημα, με τη φορολογική εξαθλίωση και με λανθασμένες επιλογές ποινικοποίησης των οφειλών, οι οποίες χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει δουλειά και χρήμα στην αγορά, αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες ως εγκληματίες ποινικού δικαίου, για οφειλές που δεν καταβάλλονται όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν. Η εύκολη λύση των εισπρακτικών μέτρων, της τιμωρίας, της ποινικοποίησης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών θα οδηγήσουν σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία, χωρίς κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και, κυρίως, με αρνητικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη. Για μια ακόμη φορά, ενοχοποιείται η επιχειρηματική κοινότητα, η εύκολη λύση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ΕΣΘ.

Προτάσεις για τη στήριξη επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΘ αναφέρει πως «η Πολιτεία ότι θα πρέπει να σταθεί αρωγός με ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της αναπτυξιακής προσπάθειας, τα οποία θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν την οικονομία και να αντιστρέψουν το κλίμα αστάθειας, αδικίας και αβεβαιότητας», και προτείνει συγκεκριμένα:
- Άρση των capital controls και ομαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών

- Υιοθέτηση ενός φορολογικού συστήματος κοινωνικά δίκαιου, διαφανούς και απλού με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ορίζοντα, τουλάχιστον, δεκαετίας, που θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και φορολογουμένων και στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης στους πολίτες

- Ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί, η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά με την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την άμεση έναρξη του επενδυτικού-αναπτυξιακού Νόμου στον οποίο θα πρέπει να ενταχθεί ισότιμα το εμπόριο με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις. Ένα μέτρο χωρίς κόστος, αντιθέτως με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία

- Πάταξη του συνόλου της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου των 25 δισ. ευρώ καθώς και συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και θα παρέχει στους επιχειρηματίες τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να απελευθερώσουν το δυναμικό τους.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου