.

11 Σεπ 2015

Πρώτες ημέρες στο σχολείο - Οδηγός συναισθηματικής... επιβίωσης για τους γονείς

Πρώτες ημέρες στο σχολείο - Οδηγός συναισθηματικής... επιβίωσης για τους γονείςΕπίσημη πρεμιέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς σήμερα
Παρασκευή για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλα τα φώτα πέφτουν δικαιωματικά στα πρωτάκια που φέτος καλούνται να φύγουν από την προστατευτική αγκαλιά της οικογένειας τους και να ανοίξουν τα δικά τους φτερά στο δημοτικό σχολείο.
Μπορεί ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο να αποτέλεσαν... καλή προθέρμανση για την κοινωνικοποίησή του και την τριβή του με άλλα παιδιά, όμως το δημοτικό σχολείο σαν πρώτος επίσημος φορέας γνώσης είναι στην ουσία το κατώφλι που περνά το παιδί για να μεταλλαχθεί από νήπιο σε ένα ενταγμένο στο κοινωνικό σύνολο παιδί.
Οι γονείς είναι δικαιολογημένα οι πιο... αγχωμένοι σε αυτή την περίπτωση, διατηρώντας πάντα τον φόβο του πως θα αντιμετωπίσει το παιδί την ένταξή του σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον. 
H ψυχολόγος Γεωργία Μπακοπούλου-Χαμπίμπη μας μιλά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην προσπάθεια των γονιών να εντάξουν το παιδί όσο πιο δυναμικά γίνεται στο καινούριο περιβάλλον:
''Παρότι η εισαγωγή του παιδιού στην σχολική διαδικασία είναι από μόνη της ιδιαίτεραέντονη συναισθηματικά και ψυχικά τόσο για τους γονείς, όσο για τα παιδιά, υπάρχουν κάποιες λάθος κινήσεις από την πλευρά των γονιών που μπορούν να προκαλέσουνάσχημα συναισθήματα και ένταση στους μικρούς μαθητές. 
  • Υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν άγχη και υψηλές προσδοκίες στα παιδιά που με την  σειρά τους θα τα αγχώσουν και θα τα καταβάλλουν.
  • Πολλές φορές οι γονείς έχουν την τάση να συγκρίνουν τα παιδιά, είτε με άλλα συνομηλικά τους είτε με μεγαλύτερα αδέλφια τους. 
  • Η λαχτάρα και το άγχος των γονιών για καλές επιδόσεις ήδη από πολύ νωρίς μπορεί να συμβάλει στο να θυσιαστεί η παιδική ηλικία των παιδιών. Με τον τρόπο αυτό, τους δημιουργούν απέχθεια για το σχολείο και ταυτόχρονα τους στερούν την δυνατότητα να ζήσουν  τα παιδικά τους χρόνια.  
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
  • Πάνω απ' όλα, μας λέει η ειδική ψυχολόγος, είναι η καλή επικοινωνία και η ζεστή συναισθηματική σχέση με το παιδί. 
  • Οι γονείς θα πρέπει να του υπογραμμίζουν τα προσόντα του και να αποφεύγουν τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά.
  • Επίσης, θα πρέπει να μοιράζονται την ανακάλυψη και την κατάκτηση της γνώσης στην καθημερινότητα. Σε αυτή την μεταβατική για τα παιδιά περίοδο θα πρέπει να είναι κοντά τους, χωρίς φωνές και εκβιασμούς, με ανταμοιβές και τιμωρίες.
  • Η τακτική συνεργασία με το σχολείο είναι απαραίτητη προκειμένου να επισημανθούν και να προληφθούν τυχόν προβλήματα ή μαθησιακές δυσκολίες.
  • Τέλος, αν κάτι προβληματίζει τους γονείς, δεν πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν την γνώμη ενός ειδικού. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου