.

19 Ιαν 2015

Ο πόλεμος των έξι ημερών

Ο πόλεμος των έξι ημερών
Σε ένα «μπραντ ντε φερ» έχουν επιδοθεί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μόλις μία
εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές, βγάζοντας από τη φαρέτρα τους όλα τα «όπλα» που διαθέτουν.

Το κυβερνών κόμμα επιλέγει ένα μείγμα επιθετικής πολιτικής που θα στηρίζεται ως επί το πλείστον σε διφορούμενες και αμφιλεγόμενες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά της Κουμουνδούρου επιχειρούν να βρουν τρόπους ώστε να φτάσουν στον στόχο που έχουν θέσει για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η Νέα Δημοκρατία ταυτόχρονα στέλνει και μηνύματα ελπίδας για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή, ενώ εκτιμά ότι στην αντεπίθεση των τελευταίων ημερών θα ανατραπεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντεπίθεση αφορά τα μηνύματα που θα στείλει η ΝΔ προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες αλλά και στα πρόσωπα που θα παίξουν τον αποφασιστικό ρόλο την τελευταία εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τα «κλειδιά» που θα «ξεκλειδώσουν» τη διεύρυνση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον στόχο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην τελευταία και κρίσιμη προεκλογική εβδομάδα.
Η Κουμουνδούρου, αν και δεν εστιάζει σε επιμέρους περιοχές την τηλεοπτική προεκλογική καμπάνια, βλέπει ποια είναι «τα κλειδιά», όπως οι αναποφάσιστοι αλλά και συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες πληθυσμού όπως οι ηλικίες πάνω από 65 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σημαντικό ρόλο για την ανατροπή των δημοσκοπικών ευρημάτων είναι οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται την τελευταία εβδομάδα να δούμε τηλεοπτικά σποτ με αρνητική διαφήμιση.
Οι αναποφάσιστοι
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πάρει στις πλάτες του την επικοινωνιακή καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας καθώς παραμένει το ισχυρό χαρτί και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, αναζητούν τις δεξαμενές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν ψήφους για να πετύχουν τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Πρώτη και βασική παράμετρος είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αποτελούν, σύμφωνα με τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, περίπου το 10% του εκλογικού σώματος. Η στάση και τελικά η ψήφος των αναποφάσιστων αποτελεί, σύμφωνα πάντα με την Κουμουνδούρου, το κλειδί για να γείρει η πλάστιγγα, ακόμη και για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς πολλά θα κριθούν για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ματαίωσε περιοδείες σε εκλογικές περιφέρειες, ρίχνοντας όλο το βάρος στη «μάχη της Αθήνας».
Η Κουμουνδούρου πάντως εκτιμά ότι στο Λεκανοπέδιο Αττικής μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν απομακρυνθεί από την κομματική τους προτίμηση. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στα τηλεοπτικά σποτ -«η ήρεμη δύναμη»- ενώ την τελευταία εβδομάδα θα εστιαστεί και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.
Η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει να επενδύει σε «συνθήματα-κλειδιά» που παραπέμπουν στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς», «όχι στη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων», τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού και θα υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο τον στόχο της αυτοδυναμίας θέτοντας το δίλημμα ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα εφαρμοστούν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμες περιφέρειεςΣημειώνεται ότι η ηγεσία του εκτός της «μάχης της Αθήνας» εκτιμά ότι υπάρχουν και άλλες κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες που θα κρίνουν πολλά. Και αυτό φαίνεται και από τις περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, όπως προχθές στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλία χθες, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης ? τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου, που καταδεικνύει και πού στρέφει το ενδιαφέρον του ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να δώσουν τον τόνο την τελευταία εβδομάδα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά και με τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου