.

19 Ιαν 2015

ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτωνΣυνταγματικός και νόμιμος είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νόμος
4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι ο νόμος για την αυθαίρετη δόμηση που προβλέπει μεταξύ άλλων τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση δεν προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις.

Ωστόσο, έκρινε ότι είναι αντίθετη στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. 

Επίσης υποστήριζαν ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός κατά το κεφάλαιο που προβλέπει, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση και τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου