.

18 Απρ 2013

Τι αλλάζει στις μισθώσεις των μεταλλείων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Δύο σημαντικές διατάξεις που καθορίζουν το καθεστώς εκμίσθωσης λατομικών εκτάσεων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν το ποσοστό του 20% του μισθώματος δημόσιων μεταλλείων που κατευθύνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ορίζουν επίσης, την επιβολή τέλους στις ιδιωτικές παραχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 15 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, προσδιορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων το 20% επιμερίζεται στους Δήμους. Προβλέπει, δηλαδή, ότι το 20% του μισθώματος -που καταβάλλει η εταιρεία- κατευθύνεται στους οικείους Δήμους «εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφάνειας του χώρου εκμετάλλευσης που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων εκάστου Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες».

Εισάγεται, δηλαδή, ως κριτήριο το ποσοστό επιφάνειας του μεταλλευτικού χώρου, ώστε να είναι πιο δίκαιος ο καταμερισμός των τελών που εισπράττουν οι Δήμοι.

Η ρύθμιση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2013.

Τέλη στις ιδιωτικές παραχωρήσεις

Την ίδια στιγμή, θεσμοθετείται η επιβολή τέλους για τις ιδιωτικές μεταλλευτικές παραχωρήσεις που έχει αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2013.

Σήμερα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να αποκτήσουν, δωρεάν (καταβάλλοντας μόνο το κόστος παραβόλου) -εάν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις- άδεια μεταλλευτικών ερευνών σε έκταση που θεωρούν ότι περιέχει κοιτάσματα μετάλλων. Εάν δεν υπάρξει έργο σε διάστημα τριετίας, η άδεια επιστρέφει στο Δημόσιο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, οι εταιρείες που μισθώνουν ιδιωτικά μεταλλεία θα καταβάλλουν εισφορά στο Δημόσιο, το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Η επιβολή εισφοράς επηρεάζει, κατά βάση, την καναδικών συμφερόντων Eldorado Gold Corp. που διαθέτει έργα εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μεταλλευμάτων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική και το Πέραμα Έβρου. Πηγή:www.capital.gr

Ρετσιναδικο Ο " Γιωργος" Στρατώνι ΧαλκιδικήςΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ , ΟΛΑ ΦΡΕΣΚΑ, ΟΛΑ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ...

Δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα υπόσχεται ο Σαββίδης


Μήνυμα στους Έλληνες της διασποράς να μην φοβηθούν την οικονομική κρίση και  επενδύσουν στη χώρα μας έστειλε ο Ιβάν Σαββίδης, μιλώντας στα εγκαίνια του Μακεδονία Παλλάς, τη διαχείριση του οποίου έχει λάβει για τον επόμενο χρόνο η εταιρεία του

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες
Ραγδαία επιδείνωση, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική και νότια χώρα θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο. Ανεμοι βορείων κατευθύνσεων...

εντάσεως μέχρι επτά μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.
Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Παρασκευή έχει ως εξής:

Αυτοί είναι οι μακελάρηδες της Βοστώνης-Φωτογραφία του FBI


Οι αμερικανικές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες για τις .....
βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη επιχειρούν να αναγνωρίσουν δύο άνδρες που καταγράφηκαν να συνομιλούν μεταξύ τους κοντά στη

Στην «τσιμπίδα» του υπουργείου Εργασίας 1.648 «ύποπτες» συντάξεις


Τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των μητρώων συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι / χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα) η οποία είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάστηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Παρόντες ήταν ο

Εξαιρέσεις στη «φορολόγηση του χαρτιζιλικιού»!

forologia
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος αυτό πρόκειται να αλλάξει με νέα τροπολογία που θα απαλλάσει από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης όσους 18άρηδες είναι »προστατευόμενα» τέκνα.
Αυτό δηλαδή σημαίνει πως κυρίως φοιτητές και φαντάροι, ακόμα και εαν έχουν

Η χειρωνακτική εργασία υπεύθυνη για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό


undefinedΗ χειρωνακτική και γενικότερα η σωματικά απαιτητική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον

ΓΛΚ: Επιστρέφει σε δημάρχους τις διπλές κρατήσεις στους μισθούς


Την ανάγκη επιστροφής  των διπλών κρατήσεων στους μισθούς των δημάρχων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τονίζει σε απάντηση της προς την ΚΕΔΕ η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).
«Οι δήμαρχοι οι οποίοι είναι και δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξάρτητα από το εάν

Η Ελλάδα «ανεβοκατεβαίνει» στο πέρασμα του χρόνου

Η χώρα μας βρίσκεται άλλοτε στα «πάνω» της και άλλοτε στα «κάτω» της - όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά! Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται και άλλες ανυψώνονται στο πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις δορυφόρων από το διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο

Ένας χρόνος από το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου


Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας τραγουδιστή, Δημήτρη Μητροπάνου.
Η είδηση του θανάτου του είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο καθώς τα ΜΜΕ έκαναν εκτενές αφιερώματα για την πορεία του στο μουσικό στερέωμα ενώ

ΑΔΕΔΥ: «Όχι» στις απολύσεις - «Ναι» στην απομάκρυνση των επιόρκων


ΑΔΕΔΥ: «Όχι» στις απολύσεις - «Ναι» στην απομάκρυνση των επιόρκωνΤην αντίθεση της ΑΔΕΔΥ στο ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα, εξέφρασε ο πρόεδρος της δημοσιοϋπαλληλικής ένωσης, Νίκος Τσικρίκας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, μετά την κινητοποίηση που διοργανώθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο κ. Μανιτάκης ανέλυσε στους

Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός

Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

«Επειδή σ’ αυτή τη χώρα δεν γνωρίζουμε διαφάνεια, βλέπουμε συνωμοσία πίσω από κάθε κίνηση» έχει διαπιστώσει ο Νίκος Δήμου. «Το βασικό ψυχολογικό πρόβλημα του Έλληνα είναι το υπερτροφικό εγώ και η αγωνία να μην πιαστεί κορόιδο» έχει εύστοχα επισημάνει κάποιος. 

Εάν λάβουμε υπόψη τις δύο αυτά αποφθέγματα, ίσως αντιληφθούμε την ελληνική, μίζερη πραγματικότητα. Την ομηρία των καθηγητών του ΤΕΙ Πάτρας από τους φοιτητές τους. Το «φιρμάνι» του Δήμαρχου

Πρόγραμμα κομποστοποίησης στο Δήμο Πολυγύρου


Δράση για τη Διαχείριση των Αστικών Απορριμμάτων βάζοντας σε λειτουργία 1.700 κάδους κομποστοποίησης σε πάρκα, πλατείες και κατοικίες υλοποιεί ο Δήμος Πολυγύρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015».
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία

ΥΠΕΣ προς περιφέρειες: Στείλτε πραγματικό κόστος μεταφοράς μαθητών


Να στείλουν μέχρι τις 22 Απριλίου στοιχεία του πραγματικού κόστους για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρωτικά για την περίοδο από 1-9-2011 έως και 30-6-2012, ζητά με έγγραφο του από τις περιφέρειες το υπουργείο Εσωτερικών.
«Παρακαλούμε να μας

Εντατικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ ενόψει Πάσχα


Εντατικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ ενόψει ΠάσχαΓραπτές οδηγίες - εντολές προς όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων από 26 Απριλίου έως και 8 Μαΐου 2013 απέστειλε το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, στην προσπάθεια ελέγχου της αγοράς κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, προκειμένου να διαφυλάξει την δημόσια υγεία, τους καταναλωτές από φαινόμενα αισχροκέρδειας και τα δημοσιονομικά συμφέροντα του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα ζητείται να ελεγχθούν:

Αφιέρωμα από την TV SUPER ΠΑΜΕ ΜΠΑΛΑ (βίντεο)

Η ΑΘΛΗΤΙΚΉ  εκπομπή της TV SUPER
ΠΑΜΕ ΜΠΑΛΑ και το μεγάλο Αφιέρωμα στον Απόλλων  Αρναίας και την ΘΥΕΛΛΑ  ΣΤΑΝΟΥ:

ΔΕΗ: Άτοκες δόσεις για τους οικονομικά ευάλωτους

Παράλληλα, η ΔΕΗ με τις ρυθμίσεις που προωθεί, θα προσπαθήσει να εξαλείψει τις ουρές από τα καταστήματά τηςΗ επιχείρηση ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνεται καμία διακοπή ρεύματος σε ομάδες που έχουν εξάρτηση απο μηχανικά μέσα, ενώ σε πελάτες που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, δε θα κόβεται το ρεύμα απο Νοέμβριο ως

Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές


Νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου θα καΠρόταση με την οποία θα επιτρέπει στους εμπόρους των μικρών επιχειρήσεων να ανοίγουν τα καταστήματά τους όλες τις Κυριακές του χρόνου αν το επιθυμούν, θα καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, η Τρόικα φέρεται να ζητάει να ανοίγουν όλα τα καταστήματα για μόλις

"Το πρωτάθλημα ανήκει σ' αυτούς" (foto)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 2012-13

"Ο Θεός ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ κάθισε στον θρόνο του" (φωτορεπορτάζ)
Μεγάλη νίκη για τον Απόλλωνα  στον τελευταίο Τελικό των play-off του Μπάσκετ. Έφυγε νικητής από το κλειστό της N.Τρίγλιας με σκορ 63-69 κατακτώντας το Πρωτάθλημα Χαλκιδικής και την νέα περίοδο θα αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.


Οκτώ επενδύτες για ακίνητα στη Χαλκιδική – αναμένονται προσφορές για Ελληνικό

Το «πράσινο φως» δίνει το ΤΑΙΠΕΔ σε οκτώ επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για το ακίνητο του Δημοσίου στη Χαλκιδική. Στις