.

30 Μαΐ 2013

Πράσινο φως για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ

Εκατό χιλιάδες παιδιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν μέσω του ΕΣΠΑ σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ-μΕα, καθώς η κυβέρνηση διασφάλισε για την επόμενη σχολική χρονιά 150 εκατ. ευρώ.Με την απόφαση αυτή τερματίζεται η
αγωνία χιλιάδων γονέων για τη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μέσω του οποίου εγγράφουν τα παιδιά τους εντελώς δωρεάν όχι μόνον σε δημοτικούς αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Η διασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 προέκυψε από ανακατανομή πόρων, η οποία αποφασίστηκε στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας για χρήση «ρήτρας ευελιξίας» του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 10% μη απορροφημένων πόρων επιχειρησιακών προγραμμάτων να διατίθεται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 400 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτούνται για τη βιωσιμότητα των δομών και την κάλυψη των αναγκών για τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2014-2015.
Ωστόσο στη φάση αυτή τα δύο συναρμόδια υπουργεία ενέκριναν το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, με προοπτική τα 200 εκατ. ευρώ. Ειδικά φέτος λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας οι αιτήσεις που αναμένεται να κατατεθούν για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ αναμένεται να φτάσουν πανελλαδικά τις 120.000, ενώ πέρυσι για το σύνολο των δομών υποβλήθηκαν 96.000 αιτήσεις, για να εγκριθούν τελικά 58.060.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος μάλιστα απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους για τη δημιουργία ενός αρραγούς ενωτικού μετώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη διεκδίκηση της επιπλέον στήριξης του προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. «Οι εξελίξεις αποτελούν πλήρη δικαίωση των προτάσεων και των αγώνων μας, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα η κοινωνία να υποστεί τραγικά αρνητικές συνέπειες, καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά στερήθηκαν των κρίσιμων και δωρεάν υπηρεσιών του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Διαδικασίες και κριτήρια
Με την εξασφάλιση των 150 εκατ. ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες του προγράμματος και θα ορίσει τα κριτήρια (εισοδηματικά) για την εγγραφή των παιδιών, ώστε οι δομές να είναι έτοιμες στην έναρξη του σχολικού έτους. Μέσω της δράσης επιχορηγούνται πάνω από 60.000 άνεργες ή εργαζόμενες μητέρες να εγγράψουν τα παιδιά τους, προκειμένου να αναζητήσουν εργασία ή να εξακολουθούν να μπορούν να εργάζονται.
Μετά την εξέλιξη αυτή στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής των ΟΤΑ ο υπουργός κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «κάποιοι βιάστηκαν να προδικάσουν την κατάλυση των κοινωνικών δικτύων και την αδυναμία τους φέτος που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής». Η χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων αποτελεί, όπως είπε, μία θετικότατη εξέλιξη. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε επίσης ότι «για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση Σαμαρά σε συνεργασία με τα κοινωνικά δίκτυα της τοπικής αυτοδιοίκησης επιδεικνύει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία για τα τμήματα της κοινωνίας που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση».
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου