.

28 Νοε 2012

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ (βίντεο)

Ένα βιντεάκι από τις καταλήψεις των εργαζομένων του Δήμου Αριστοτέλη στις τρείς Δημοτικές Ενότητες:

Νέες «φουρτούνες» στην «Κλινική Περίπτωση»


Νέες «φουρτούνες» στην «Κλινική Περίπτωση»Αντιμέτωποι με νέες «φουρτούνες» θα βρεθούν ο Μάρκος και η Ανδριάνα στην «Κλινική περίπτωση» καθώς μια άφιξη θα ανεβάσει κι άλλο το θερμόμετρο και θα φέρει νέες εκρήξεις στον πολύπαθο δεσμό τους.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για μια φίλη του από το παρελθόν από την εποχή που εκείνος ζούσε και εργαζόταν στην Νέα Υόρκη.

Το ελαιόλαδο διαθέτει χημειοπροστατευτικές ιδιότητες.


Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου.Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας. 
Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ελαιόλαδου θεωρούνται ξεχωριστό χαρακτηριστικό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Για αιώνες, το ελαιόλαδο είναι στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες γνωστό για τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητές του. Η χρήση του ελαιόλαδου επεκτείνεται τώρα πέρα από την περιοχή της Μεσογείου. Δεν έχει προστατευτική επίδραση μόνο κατά του καρκίνου, ειδικά του εντέρου, του ορθού και του μαστού, αλλά μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τις καρδιακές παθήσεις, λόγω των υψηλών επιπέδων του σε λιπαρά οξέα και πολυφαινολικες ενώσεις.
Οι διαφορετικές χώρες και περιοχές στη λεκάνη της Μεσογείου έχουν τις διατροφικές παραδόσεις τους, αλλά σε όλες τους το ελαιόλαδο καταλαμβάνει μια σημαντική θέση. Από μια άποψη, το ελαιόλαδο είναι σημαντικό, όχι μόνο επειδή έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και επειδή διευκολύνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών και οσπρίων υπό μορφή ακατέργαστων σαλατών και μαγειρεμένων τροφίμων.
Στην Ιταλία και την Ισπανία όπου το ελαιόλαδο είναι βασικό είδος στη διατροφή, η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι χαμηλότερη από αυτή στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη. Οι Ελληνίδες, που καταναλώνουν περίπου 42% της θερμιδικής τους ενέργειας ως λίπος, κυρίως από το ελαιόλαδο, έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες στις ΗΠΑ, των οποίων η πρόσληψη ενέργειας από το λίπος είναι περίπου 35%.
Το ελαιόλαδο μπορεί να καταναλωθεί σαν φυσικό ανεπεξέργαστο προϊόν , γνωστό σαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ή σαν ραφιναρισμένο προϊόν.
Το παρθένο ελαιόλαδο και το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, διαφέρουν λίγο στη σύνθεση. Το μονοακορεστο ελαϊκό οξύ (C18 : 1) είναι το κύριο συστατικό, αλλά υπάρχουν θρεπτικά σχετικές συνεισφορές από το κορεσμένο παλμιτικό οξύ (C16 : 0) και το απαραίτητο πολυακόρεστο λινελαϊκό οξύ (C18 : 2 ), ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό λινολενικού οξέος (C18 : 3 ) είναι παρόν. Το ποσοστό του λινελαϊκού οξέος, που είναι ειδικά επιρρεπής σε ανεπιθύμητη οξείδωση από διάφορες διαδικασίες, τείνει να είναι υψηλότερο στα ελαιόλαδα από τις νοτιότερες και θερμότερες περιοχές της Μεσογείου έναντι των ελαιόλαδων από άλλες περιοχές.
Προφίλ λιπαρών οξέων για τρεις τύπους ελαιόλαδων:      
Λιπαρά Οξέα σαν % των
Λιπαρά Οξέα                συνολικών λιπαρών οξέων
Oλεικο (C18:1)            63.0–83.0
Παλμιτικο (C16:0)         7.0–17.0
Λινολεικο (C18:2)        Μέγιστο, 13.5
Στεατικό (C18:0)             1.5–4.0
Παλμιτολεικο(C16:1)    0.3–3.0
Λινολενικο (C18:3)       Μέγιστο, 1.5
Άλλα                            Μέγιστο, 3.0

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουνάφθονα αντιοξειδωτικα. Οι ελιές περιέχουν μέχρι 16 g/kg υδροξυτυροσολης, τυροσολης και τα φαινυλικά προπιονικά οξέα. Το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το παρθένο, περιέχει τα μικρότερα ποσοστά υδροξυτυροσολης και τυροσολης, αλλά περιέχει άφθονες λιγνανες.
Η τυροσόλη (Τ) και η υδροξυ-τυροσόλη (ΗΤ), δύο από τα πλέον μελετημένα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου, απορροφούνται από τον οργανισμό με δοσο-εξαρτούμενο τρόπο (5), ακόμα και κατόπιν μέτριας κατανάλωσης (25ml ημερισίως).

Και οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν μικρότερα ποσοστά άλλων ενώσεων που είναι αντικαρκινικές καθώς επίσης και το ανθεκτικό στην υπεροξείδωση, ελαϊκό οξύ. Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση ελιών και ελαιόλαδου στη νότια Ευρώπη να αντιπροσωπεύει τα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της μεσογειακής διατροφής. Έρευνες σε πειραματόζωα και in vitro μελέτες προτείνουν ότι οι φαινόλες του ελαιόλαδου είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικές.
Οι σημαντικότερες φαινολικές ενώσεις που προσδιορίζονται και που ποσολογούνται στο ελαιόλαδο ανήκουν στις απλές φαινόλες και τις λιγνανες. Και οι δυο κατηγορίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η μεγάλη κατανάλωση έξτρα- παρθένου ελαιόλαδου, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυτά τα φαινολικά αντιοξειδωτικα, προσφέρει ιδιαίτερη προστασία ενάντια στον καρκίνο (μαστού, δέρματος), τις στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, και τη γήρανση με την παρεμπόδιση του οξειδωτικού στρες.
Αυτήν την περίοδο υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου περιλαμβάνονται στην αιτιολογία των νεοπλασμάτων σχετικών με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του μαστού. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι μια υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που είναι ειδικά επιρρεπής σε υπεροξείδωση λιπιδίων που αρχίζει και που διαδίδεται από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου, οδηγεί στο σχηματισμό των ιδιαίτερα υπέρ-μεταλλαξιογονικών συμπλεγμάτων DNA.
Οι λιγνανες αποτελούν μια σημαντική συμβολή στο φαινολικό μέρος του ελαιόλαδου και επομένως μπορεί να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην υγεία προωθώντας τα αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής. Οι λιγνανες είναι ένας τύπος φυτό-οιστρογόνων. Πέπτονται στο παχύ έντερο και μετατρέπονται σε ενώσεις που θεωρούνται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο.( εντεροδιολολιγνανες και εντερολακτονολιγνανες). Το ενδιαφέρον για τις λιγνανες ως πιθανός χημειοπροστατευτικος παράγοντας άρχισε πριν από 20 χρόνια όταν ανακαλύφθηκε ότι ορισμένες κατηγορίες θα μπορούσαν να αναγνωριστούν και να ποσολογηθουν σε βιολογικό υλικό, ειδικά στα ανθρώπινα ούρα.
Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά ποσοστά λιγνανων έχουν βρεθεί να είναι προστατευτικά κατά του καρκίνου του μαστού. Η κατανάλωση λιναρόσπορου, μια συγκεντρωμένη πηγή λιγνανων, έχει αποδειχθεί να εμποδίζει τη προώθηση όγκων στο μαστό και την ανάπτυξη των πρόωρων δεικτών της καρκινογένεσης στο μαστό. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η συγκέντρωση των λιγνανων στα ούρα των ασθενών με καρκίνο μαστού είναι χαμηλότερη απότι στα ούρα των παμφάγων και χορτοφάγων γυναικών και των γυναικών με χαμηλό κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Οι λιγνανες είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικα in vitro και εμποδίζουν την υπεροξείδωση λιπιδίων in vivo.
Σε μια μελέτη για τη σχέση μεταξύ της περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα του λιπώδης ιστού και του καρκίνου του μαστού, μια ισχυρή αντίστροφη σχέση βρέθηκε μεταξύ των αποθηκών του ελαϊκού οξέος και του καρκίνου του μαστού στις Ισπανίδες. Τα προστατευτικά αποτελέσματα μιας υψηλής πρόσληψης σε λιπαρά οξέα που προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο και μια χαμηλή πρόσληψη των ω6 λιπαρών οξέων φάνηκε σε πειραματόζωα, στα οποία ο Takeshita, διαπίστωσε ότι η επίπτωση των αδενοκαρκινωμάτων του κόλον στα ποντίκια και των όγκων μαστού στους αρουραίους ήταν σημαντικά υψηλότερα στα ζώα που ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε λινελαϊκό οξύ απότι στα ζώα που ακολούθησαν μια διατροφή που εμπλουτίστηκε με το ελαϊκό οξύ ή μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή.
Συμπερασματικά, θα συγκρατήσουμε ότι το ελαιόλαδο, όταν καταναλώνεται με μέτρο, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγείας μας ιδιαίτερα για την καρδία, τα αγγεία και για την καταπολέμηση του καρκίνου και της γήρανσης.

Πόσο επικίνδυνο είναι αν μια ελιά του δέρματος, κτυπηθεί με laser κατά την αποτρίχωση;


Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες επιζητούν την αποτρίχωση με laser για να

Ηρεμιστικά, υπνωτικά χάπια, πώς επιδρούν, ποιες οι παρενέργειες τους και τι πρέπει να προσέχετε;


Η οικονομική κρίση, τα καθημερινά προβλήματα, η ανεργία, η οικονομική δυσπραγία έχουν οδηγήσει πολλούς στην κατάθλιψη αλλά και σε χρήση ηρεμιστικών χαπιών.

Ένα περιστασιακό χάπι ύπνου σε μια κρίση ή κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά τα υπνωτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Σκεφτείτε προσεκτικά πριν

Στον ΕΟΠΥΥ ΟΤΟΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι & μηχανικοί


Απέρριψε το ΣτΕ τις αιτήσεις της ΟΤΟΕ, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των μηχανικών για μη ένταξη των Ταμείων τους στον ΕΟΠΥΥ. 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του

Πώς απαντά το ΥΠΕΞ στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία»

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και παραγώγων του από την ΠΓΔΜ στο διπλωματικό και εμπορικό επίπεδο προέβη... ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής. 

Τα κύρια σημεία της απάντησης του κ. Τσιάρα είναι: 

Μειώθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Ως «κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση» αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η συμφωνία που επετεύχθη μειώνει την απειλή για μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή ακόμη και έξοδο από την ευρωζώνη, ωστόσο προειδοποιεί πως

Οι Τούρκοι επενδύουν εκατομμύρια στην Ελλάδα!


 Οι Τούρκοι παρα την κρίση που μαστίζει η χώρα μας φαίνεται πως επενδύουν στην Ελλάδα. Τους πρώτους 6 μήνες του 2012 οι άμεσες επενδύσεις των επενδυτών από την Τουρκία ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια Ευρώ.
Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως υπάρχουν πολλές επενδύσεις των τούρκων που τις

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ...???

Ή στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα???
Aυξάνονται και πληθύνονται οι προτάσεις «ειδικών» για την έξοδο από την οικονομική κρίση.  Προτάσεις που εκτός όλων των άλλων δίνουν «λύσεις» για την επόμενη μέρα της διακοπής της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Μελισσοκομία και συγκομιδή ελαιοκάρπου είναι τα «ισοδύναμα» επαγγέλματα που προτείνουν εκείνοι που ζουν από το λυσσαλέο πόλεμο εναντίον της

απλοί τρόποι για να κάνεις οικονομία καυσίμου

Μην περιμένεις να κάνεις οικονομία σε καύσιμα και να μειώσεις τους ρύπους αγοράζοντας απλά ένα αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας. Η οικονομία ξεκινά από σένα τον ίδιο, αρκεί να ακολουθήσεις μερικούς πολύ απλούς κανόνες – που ίσως δεν

Προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους

Συνολικά δεκατέσσερα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, παραμένουν αυτή την περίοδο ανοικτά και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους.
Στόχος των προγραμμάτων είναι η

Καταργούνται οι σχολικές στολές...

Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας εξέδωσε απόφαση με την οποία καταργείται η υποχρεωτική χρήση σχολικής στολής. Η σχετική απόφαση, η οποία ρυθμίζει τις διαδικασίες και τη βάση του νέου σχολικού ενδυματολογικού κώδικα στα

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ

Με παραγγελία που έδωσε στην Αστυνομία, o προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, ζητά, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, να επέμβει στο Πανεπιστήμιο και να συλλάβει με την αυτόφωρη διαδικασία τους καταληψίες, προκειμένου να τους αποδοθούν οι

Μειώσεις στα εφάπαξ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κατάργησης του εφάπαξ από 1.1.2014 σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω βιωσιμότητας αδυνατούν να το καταβάλλουν, η ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν  τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε 24ωρη πανελλαδική απεργία, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις μειώσεις μισθών και στην περικοπή δαπανών στην Υγεία.

Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για

Διήμερο «λουκέτο» στις εφορίες

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στις εφορίες στις 29 και 30 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι στις

πρωτόγνωρο ομόφωνο ΟΧΙ στην παραίτηση της Προέδρου

  πρωτόγνωρο  ομόφωνο ΟΧΙ στην παραίτηση της Προέδρου ΔΕΝ εγινε δεκτή  η παραίτηση της  η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη κ. Καραστέργιου Ελένη μετά από την θερμή παράκληση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αρναία με μοναδικό θέμα την Παραίτηση και την εκλογή νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη  Όλοι οι πρόεδροι των