.

14 Νοε 2012

Πρόστιμο €6,65 εκατ. στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας


Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άνοιξε χθες, μετά την επιβολή από την πρώτη συνολικών προστίμων ύψους 6,65 εκατ. ευρώ και στις τρεις επιχειρήσεις.
Τα πρόστιμα επικύρωσε η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ και αφορούσαν «αυθαίρετες και υπέρογκες χρεώσεις από υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητών», όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή. 

Συγκεκριμένα, έπειτα από τη διερεύνηση αρκετών καταγγελιών συνδρομητών τις οποίες είχε δεχτεί η ΕΕΤΤ εδώ και αρκετό καιρό, η Ολομέλεια της Επιτροπής επέβαλε ομόφωνα πρόστιμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Cosmote, 2,5 εκατ. ευρώ στη Vodafone και 650.000 ευρώ στη Wind.
Από την πλευρά των εταιρειών άμεση ήταν η αντίδραση στη χτεσινή απόφαση της ΕΕΤΤ. Και οι τρεις εταιρείες χαρακτηρίζουν τα πρόστιμα υπερβολικά, υποστηρίζοντας ότι η Αρχή εξάντλησε την αυστηρότητά της, ενώ ετοιμάζονται ήδη να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Όπως επισημαίνουν, «τα πρόστιμα δεν έχουν νομιμοποιητική βάση, καθώς είχαν ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των συνδρομητών τους».
Αναλυτικά, τα πρόστιμα της ΕΕΤΤ αφορούν συγκεκριμένα, σε τρεις παραβάσεις οι οποίες είναι:
l Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας μεταφοράς δεδομένων, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των συνδρομητών, με συνέπεια τις υψηλές χρεώσεις. Αυτές προέκυψαν κυρίως για χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), λόγω των αυτόματων ενημερώσεων που απαιτούν τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην Cosmote, 1 εκατ. ευρώ στη Vodafone και 500 χιλ. ευρώ στη Wind.
l Η παράβαση της αυτόματης ενεργοποίησης προγράμματος ημερήσιας χρέωσης σε συνδρομητές που δεν είχαν επιλέξει ανάλογο πακέτο. Το πρόστιμο ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ για την Cosmote (υπηρεσία Internet Day Pass) και 1,5 εκατ. ευρώ για τη Vodafone (υπηρεσία Internet όλη μέρα).
l Η αυθαίρετη ενεργοποίηση υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας σε συνδρομητές που δεν είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα, παράβαση για την οποία επιβλήθηκε σε βάρος της Wind πρόστιμο ύψους 150 χιλ. ευρώ.
Για την επιμέτρηση των προστίμων, όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ, συνεκτιμήθηκε η έκταση της παράβασης ανά εταιρεία, ο συνολικός αριθμός των θιγόμενων συνδρομητών, η προκληθείσα οικονομική βλάβη στους καταναλωτές, τα αυξημένα έσοδα των εταιρειών που προέκυψαν από τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων αθέμιτων πρακτικών στο μέλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου