.

2 Οκτ 2012

New York Times: “Όλοι συζητούν για την Χρυσή Αυγή”


Εκτενές αφιέρωμα στην Χρυσή Αυγή και στο πολιτικό φαινόμενο της συνεχούς της ανόδου, είχαν οι New York Times. Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται βεβαίως οι γνωστές απόψεις των (υπό εξαφάνιση) «προοδευτικών» (λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;) που λένε τα γνωστά παραμύθια για «επιθέσεις κατά των μεταναστών», αλλά φιλοξενούνται και επώνυμες απόψεις απλού κόσμου, που στην πλειοψηφία του
τάσσεται υπέρ του κινήματος των Ελλήνων εθνικιστών.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για το άνοιγμα γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Νέα Υόρκη και τα αμερικανάκια των New York Times μπερδεύουν τον μαίανδρο με την σβάστικα. Ε, αυτά είναι ψιλά γράμματα για δαύτους…

Ιδού τα κυριότερα σημεία του αφιερώματος:

«Πριν από μερικούς μήνες το όνομα «Χρυσή Αυγή ήταν κάτι που ψιθυριζόταν στην Ελλάδα. Όμως, μετά την εκλογή του ακροδεξιού κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου, όλοι συζητούν για αυτήν. Σε καφέ, ταξί, μπαρ, οι Έλληνες από όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχονται συζητούν διαρκώς για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ακόμη και μετά τις βίαιες επιθέσεις κατά των μεταναστών, Εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση σύντομα, λόγω των μη δημοφιλών μέτρων λιτότητας που καλείται να λάβει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η Χρυσή Αυγή υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί στην τρίτη θέση μέσα στο Κοινοβούλιο. Την δεύτερη θα κατέχει η Νέα Δημοκρατία και την πρώτη ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Έχουμε μια κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες Έλληνες χάνουν διαρκώς έδαφος. Έχουμε επίσης έναν υψηλό αριθμό μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων παράνομοι. Αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό, όπου όλες οι κλασικές παράμετροι για την εμφάνιση και την διόγκωση της Χρυσής Αυγής είναι παρούσες», σχολιάζει ο Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Ελληνοαμερικανική Προοδευτική Εκπαιδευτική Ένωση καταδίκασε την προσπάθεια προσέγγισης της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι «ο φασισμός δεν έχει θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ακόμη και στην ελληνική συνοικία της Αστόρια βρέθηκε σε στύλο του ρεύματος αφίσα του κόμματος που έλεγε «Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα»…  
«Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Δημήτρης Κακλαμάνος, εργαζόμενος σε πρατήριο βενζίνης του Πειραιά. Ο κ. Κακλαμάνος, που ψήφιζε για χρόνια ΠΑΣΟΚ, τώρα αισθάνεται ότι τον προσελκύει η Χρυσή Αυγή και πιστεύει ότι θα μαζέψει και άλλους οπαδούς το κόμμα, καθώς αντικαθιστά την αστυνομία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες σε φτωχογειτονιές. «Τα άλλα κόμματα ξέρουν ότι η Χρυσή Αυγή κερδίζει δύναμη και την αντιμετωπίζουν σαν απειλή. Αλλά μόνο οι Χρυσαυγίτες δείχνουν να νοιάζονται για τον λαό», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η Καίτη Λαζάρου, περιπτερούχος στον Πειραιά, δηλώνει πως «εγώ πήρα φαγητό και πατάτες όταν τις μοίρασαν στο Σύνταγμα. Δεν θα εκπλαγώ εάν γίνουν κυβέρνηση μια μέρα. Και γιατί να μην γίνουν άλλωστε; Προστατεύουν τους Έλληνες, όταν ο Σαμαράς και η κυβέρνηση δεν έχουν καμία επαφή με τον λαό».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι «το πρόβλημα της μεγάλης μετανάστευσης προκαλεί φαινόμενα εξτρεμισμού που τροφοδοτεί την Χρυσή Αυγή. Το να την απαγορεύσουμε μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα και να ρίξει λάδι στην φωτιά». Ο κ. Δεμερτζής σχολιάζει πως η Χρυσή Αυγή είναι αποτελεσματική γιατί κάνει πράξεις αντί να λέει μόνο λόγια. «Περνά την προπαγάνδα της μέσα από τις πράξεις της, όπως κάνει στην Αίγυπτο η Μουσουλμανική Αδελφότητα και στο Λίβανο η Χεζμπολάχ». Ο Ιάκωβος Ζόρζιος, συνταξιούχος που βλέπει την σύνταξή του να χάνεται με τα μέτρα λιτότητας, είπε: «η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι που έφερε στο προσκήνιο την Χρυσή Αυγή επειδή ο λαός είναι εξοργισμένος με όσα κάνει. Πως να μην είμαστε εξοργισμένοι όταν μας κόβουν τόσο τους μισθούς μας; Πως περιμένουν να μην υποστηρίξουμε την Χρυσή Αυγή;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου