.

23 Οκτ 2012

Ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα, χωρίς αφορολόγητο


Κανένας ιδιοκτήτης ακινήτου δεν θα γλιτώσει τελικά τον ενιαίο φόρο που θα  επιβληθεί από την επόμενη χρονιά σε κτίσματα-οικοόπεδα-αγροτεμάχια,  αντικαθιστώντας τον ΦΑΠ και το "χαράτσι". Ο φόρος θα  ισχύει για όλα τα ακίνητα οποιασδήποτε αξίας και δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
Στη λύση αυτή προσανατολίζονται η
κυβέρνηση και η διακομματική επιτροπή για το φορολογικό, διαπιστώνοντας ότι αν ισχύσει αφορόλογητο για αντικειμενικές αξίες μέχρι 100.000 ευρώ, όπως σχεδιαζόταν αρχικα, πάνω από 7 στους 10 ιδιοκτήτες  δεν θα πληρώσουν τίποτα και τα δημόσια  έσοδα θα είναι πολύ περιορισμένα.
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και η τρόικα έχουν προϋπολογίσει ετήσια έσοδα 3 δισ. από τον ενιαίο φόρο. Αν ίσχυε φοροαπαλλαγή για  ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, τα έσοδα δεν θα υπερέβαιναν  το 350 εκ. ευρώ. Θα έπρεπε να αναζητηθούν λοιπόν  2,6 δισ. από άλλες πηγές.
Στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, εξετάσθηκαν αυτά τα στοιχεία και δεν ελήφθησαν τελικά αποφάσεις.
Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες μέρες,  για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, με γνώμονα να μην ισχύσει καμία φοροαπαλλαγή.
Προκειμένου ν αληφθούν αποφάσεις, θα εξετασθούν πολλά σενάρια για την κλιμάκωση των συντελεστών φόρου, προκειμένου  το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος  να μην υπολείπεται των προβλέψεων - να εξασφαλίζονται δηλαδή ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ. 
Ο προβληματισμός αφορά κυρίως τον συντελεστή φόρου που θα  ορισθεί για τις ιδιοκτησίες μικρής αξίας - κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτός ενδιαφέρει  περίπου 3,5 εκατομμύρια οικογένειες, που έχουν μικροιδιοκτησίες.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι  για να είναι ικανοποιητικά τα έσοδα από αυτή την κατηγορία ακινήτων (μικρά διαμερίσματα, κατοικίες σε μικρές πόλεις και χωριά, αγροκτήματα κλπ), ο συντελεστής πρέπει να είναιτουλάχιστον 0,25% (ετήσιος φόρος 250 ευρώ για αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ).
Υψηλός συντελεστής σχεδιάζεται να ορισθεί για τα πάσης φύσεως εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις.
Στα αγροκτήματα θα είναι πολύ χαμηλός (της τάξεως του 0,15%), αλλά θα αποφέρει ετησίως περίπου 500 εκατ. ευρώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου