.

27 Αυγ 2012

Οδοντόπαστα από φύκια επιχειρούν να φτιάξουν ερευνητές


Μια οδοντόπαστα που θα προστατεύει καλύτερα από την τερηδόνα επιχειρούν να φτιάξουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Newcastle.

Και για να το πετύχουν αυτό επεξεργάζονται την ιδέα να προσθέσουν σε αυτήν ένζυμα από μικρόβια που διαβιούν σε φύκια.Για την ακρίβεια,
εξέταζαν τη συμπεριφορά του μικροοργανισμού Bacillus licheniformis τον οποίο οι επιστήμονες μελετούσαν αρχικά, αναφορικά με τη δυνατότητά του να καθαρίσει τις καρίνες των πλοίων από τους μικροοργανισμούς που κολλούν πάνω τους.

Τώρα, όμως, πιστεύουν ότι αυτό το ένζυμο μπορεί να προστατεύσει τα δόντια από τα μικρόβια που αναπτύσσονται ανάμεσα σε αυτά και δύσκολα απομακρύνονται με το βούρτσισμα.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι με τη βοήθεια αυτού του μικροοργανισμού θα απομακρυνθούν από την οδοντική πλάκα τα επιβλαβή μικρόβια όπως ο Streptococcus mutans που προκαλεί τερηδόνα.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τελικά μια τέτοια πρωτοποριακή οδοντόκρεμα, καθώς και ένα στοματικό διάλυμα από φύκια μπορεί να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου