.

8 Φεβ 2012

Ολα "κρέμονται από μία κλωστή" και το αδιέξοδο δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί.

Η επιμονή της τρόικας για δραστική περιστολή των ασφαλιστικών δαπανών με "ψαλίδισμα" των επικουρικών ή/και των κύριων συντάξων προκαλεί νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, φέρνοντας σε ακόμη πιό δυσχερή θέση τους πολιτικούς αρχηγούς, που καλούνται να προσυπογράψουν τα
αντιδημοτικά μέτρα. Ολα "κρέμονται από μία κλωστή" και το αδιέξοδο δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί.Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις κυβέρνησης-τροϊκανών συνεχίζονται και η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης ανεβλήθη για τρίτη φορά. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 12 ή στη 1 το μεσημέρι, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις Βενιζέλου-Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας και θα έχει καταρτισθεί το προσχέδιο του Μνημονίου. 
Οι τρεις πολιτικοί ηγέτες που θα κληθούν να εγκρίνουν και να προσυπογράψουν, θα προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας υπόψη τις εσωκομματικές αντιδράσεις, τη διογκούμενη λαϊκή δυσφορίαπου εκφράσθηκε χθες με απεργιακές κινητοποιήσειςτις, και τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, τα οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τα κόμματα της συγκυβέρνσης.
Εκτιμάται λοιπ'όν ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή θα προβάλουν αντιρρήσεις και θα ζητήσουν διορθώσεις στα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας. Αυτό μπορεί να καταστήσει αναγκαία την παράταση των συζητήσεων και την πραγματοποίηση δεύτερης σύσκεψης εντός της ημέρας.

Ολονύκτιος μαραθώνιος
Οι επικεφαλής του κλιμακίου βρίσκονταν και μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεχίζοντας το "μπρα-ντε-φερ" με τον Λ. Παπαδήμο, ο οποίος νωρίτερα είχε πολύωρη συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, για το PSI.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τη νέα σοβαρή εμπλοκή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκάλεσαν οι απαιτήσεις της τρόικας για σημαντικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Λαμβανομένης υπόψη της διατυπωθείσης ήδη άρνησης των πολιτικών αρχηγών να συναινέσουν σ'αυτό το "ψαλίδισμα", διατυπώθηκε εναλλακτική πρόταση για περικοπή των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ - ή να γίνει συνδυασμένη μείωση κύριων και επικουρικών κατά μικρότερο ποσοστό.
Εκτιμώντας ότι δεν θα επιτύχουν τελικά την επιθυμητή περικοπή ασφαλιστικών δαπανών, οι τροϊκανοί προέβαλαν νέα απαίτηση, ζητώντας περικοπές σε επιδόματα - γάμου κλπ - ώστε να υπάρξει από εκεί πρόσθετη εξοικονόμηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου