.

11 Οκτ 2011

Εργασιακές συμβάσεις μιας μέρας

Η«μόδα» έρχεται από την Ισπανία. Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις στην είσοδο των οποίων υπάρχει ένα ρολό σαν το... χαρτί υγείας. Ο κάθε εισερχόμενος κόβει ένα κομμάτι, γράφει ημερομηνία και όνομα και υπογράφει.
Αυτή είναι η σύμβασή του για όση ώρα έχει συμφωνήσει να απασχοληθεί.

 Για την ακρίβεια, για όση ώρα αναφέρει το χαρτί. Εξερχόμενος τη σκίζει! Και το επόμενο πρωί, αν τον ξαναφωνάξουν, κόβει άλλο ένα κομμάτι. Και ούτω καθεξής - αν τον θέλει ο εργοδότης και ο ίδιος έχει λεφτά να πηγαίνει στη δουλειά.

Είναι τα περίφημα στην Ισπανία «κωλόχαρτα»! Το μεροκάματο του τρόμου στη σύγχρονη εκδοχή του. Η «μαύρη εργασία» με κοστούμι και γραβάτα, καθώς οι συμβάσεις της μιας μέρας θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από εταιρείες υπηρεσιών, οι οποίες θα μπορούν να έχουν ένα ποσοστό των εργαζομένων τους με πλήρη απασχόληση και όλους τους υπόλοιπους με συμβάσεις της μιας μέρας, οι οποίες ρητά θα αναφέρουν ότι ο εργαζόμενος παραιτείται του δικαιώματος αποζημίωσης κ.ο.κ.

Κατά μία εκδοχή η επιχείρηση θα μπορεί να πληρώνει τον μισθωτό τις μικτές του αποδοχές, αφήνοντας σε αυτόν ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία κ.τ.λ. Αν δεν ήταν τραγικό, θα μπορούσε κανείς να πει πως οι εργαζόμενοι γίνονται εργολάβοι!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου