.

11 Οκτ 2011

ΔΕΗ: Ως 19% οι Αυξήσεις από 1ης Ιανουαρίου


Μέχρι ποσοστού 19% θα ανέλθει η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξήσεις
ως και 30%.
Όπως προκύπτει από με τα στοιχεία που υπέβαλε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, η αύξηση σε ποσοστό έως 19% είναι αφορά τη συνολική αύξηση του κόστους της ενέργειας στην τριετία 2010 – 2012, εντούτοις, η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι μικρότερη, καθώς στο λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβάνονται και οι μονοπωλιακές και άλλες χρεώσεις (για χρήση δικτύων, κ.λπ.) στις οποίες η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, από τα στοιχεία που υπέβαλε στην ΡΑΕ προκύπτει αύξηση του κόστους από το 2010 στο 2011 της τάξης του 16% και από το 2011 στο 2012 της τάξης του 3%.
«Οι πιο πάνω αυξήσεις αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλ. το κόστος ενέργειας) και ως εκ τούτου, η συνολική επιβάρυνση του τελικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας -που συμπεριλαμβάνει και τις μονοπωλιακές αλλά και άλλες χρεώσεις- θα είναι σαφώς μικρότερη», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Τονίζεται, τέλος, εκ μέρους της Επιχείρησης, ότι, παρά τη δραστική μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας (άνω του 15%), και στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ (17% περίπου), το κόστος αυξήθηκε από εξωγενείς παράγοντες όπως η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τιμών στη Χονδρεμπορική Αγορά, η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, η αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου